Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sfaturi în bucătărie

• Murăturile

Castraveţii acri vor avea un gust mai picant dacă în borcan se presară printre ei câteva cuişoare.

Varza murată prea tare se opreşte din fermentaţie cu 5-6 pastile de aspirină

• Compoturile

Compotul de fructe va deveni şi mai gustos şi va necesita mai puţin zahăr dacă în el se va adauga un pic de sare.

Vitaminele se vor păstra la prepararea compotului dacă fructele se vor arunca în siropul clocotind, în prealabil adăugându-se în el puţină sare de lămâie. Gustul compotului se va ameliora considerabil dacă se adaugă coajă de lămâie sau portocale.

Aroma compotului se va păstra dacă în cel de caise se vor adăuga 2-3 linguri de vin alb, iar în cel de căpşuni, vişine şi prune – 1-2 linguri de vin roşu.

Stratul de suprafaţă de la compot se poate închide la culoare. În acest caz, se vor deschide borcanele, se vor scoate fructele înnegrite, iar restul se va steriliza prin cufundarea timp de câteva minute în apa clocotită, după care se capsează.

Siropul din compot se poate tulbura, dar e încă bun pentru consum. Dacă însă s-a umflat capacul de la borcan sau a sărit, atunci conţinutul lui nu se va consuma.

În cazul când fructele din compot plutesc deasupra, iar siropul s-a sedimentat la fundul borcanului, atunci borcanul cu compot se va desfunda şi se va steriliza din nou, dar un timp mai îndelungat decât prima dată.

Magiunul se va păstra în borcane de sticlă, lut, acoperite cu glazură, cu capacul bine închis sau legate cu pergament ori celofan. Durata păstrării e de 8-9 luni, într-un loc răcoros.

Ştiaţi că...

• Mierea de salcâm naturală şi cea de pădure (închisă la culoare) nu se cristalizează (solidifică) niciodată.

• Cartofii cruzi daţi pe răzătoare, amestecaţi cu puţină miere, calmează durerile de stomac şi de intestine.

• Maioneza se poate face cu mai puţine ouă dacă în ea se adaugă câteva cuburi de cartofi fierţi, calzi şi bine sfărâmaţi.

• Nu folosiţi conservant în conserve pentru că le strică gustul. Puneţi câteva pastile de aspirină pisată deasupra, este mai eficace, nu strică gustul şi este folositoare sănătăţii.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 729֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI