Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pledoarie pentru soiurilor româneşti de grâu

Alegerea un soi de grâu care să asigure o cât mai bună concordanţă între resursele pedoclimatice ale zonei şi particularităţile biologice ale soiului este o condiţie esenţială pentru obţinerea unei producţii mari şi stabile. Pe lângă capacitatea ridicată de producţie, soiurile trebuie să posede şi o bună rezistenţă la principalii factori de risc şi să aibă un potenţial calitativ corespunzător cerinţelor industriei de morărit şi panificaţie.

„Avem şi încă se mai creează soiuri rezistente la secetă, care se cultivă în multe zone. Din păcate însă nu se poate crea un soi care să reziste fără niciun strop de apă… şi la noi aproape că avem condiţii de genul acesta. Există o limită biologică, totuşi. Anul acesta, cantităţile de apă au fost incredibil de mici. Din datele pe care le avem se vede clar că rezervele de apă din sol sunt sub coeficientul de ofilire.“
Dr. ing. Marian Verzea

Acasă la cel mai mare centru de ameliorare

Am discutat cu domnul dr. ing. Marian Verzea, director general al INCDA Fundulea, cel mai mare centru de ameliorare a grâului din România, în ideea de a demonta acest mit al soiurilor româneşti, despre care şi oameni cu funcţii înalte afirmau la un moment dat, fără niciun fel de bază teoretică, că sunt slabe calitativ…

Astfel, aflăm de la domnul Verzea că, în crearea soiurilor, foarte importante sunt selecţia şi condiţiile în care aceasta se realizează. „Noi avem material biologic, acumulat de-a lungul a zeci de ani, pe care îl folosim. Bineînţeles, folosim şi material străin.

De exemplu, australienii şi israelienii au făcut progrese extraordinare în ultimii ani, dar este altceva acolo. Nu se aseamănă climatul din Australia cu cel din România. Şi atunci selecţia trebuie să se facă în condiţii de climă şi de sol, unde urmează să fie cultivat soiul respectiv.“

Lucru cert este că, anul acesta, cei care au cultivat soiuri din Ungaria, din Franţa, şi cine mai ştie de pe unde, au avut mari probleme. Unul dintre motivele acestor bătăi de cap se datorează şi faptului că în România nu există o listă a soiurilor şi hibrizilor recomandaţi. Rolul acestei liste este să protejeze fermierul, astfel încât acesta să nu cultive ceva ce nu a fost testat în condiţiile de care dispune el şi să piardă astfel banii.

În aceste condiţii, INCDA Fundulea a demarat un proiect, pentru care Ministerul Agriculturii, care a înţeles importanţa acestei liste, a alocat banii necesari. „Astfel, nouă ne revine rolul de a testa toate creaţiile care ne sunt furnizate, să strângem în 2-3 ani toate datele necesare, să le prelucrăm statistic şi să prezentăm astfel lista soiurilor şi hibrizilor recomandaţi pentru ţara noastră“, a mai precizat directorul institutului. „Noi nu putem să impunem agricultorilor ce să cultive, dar putem să le facem recomandări.

Oricum, fermierul român începe să se convingă tot mai mult de valoarea soiurilor româneşti: în 2003 o dată şi anul acesta din nou.“ Şi dacă vorbele nu sunt convingătoare, poate cifrele vor spune mai mult. România cultivă anual cca 2 milioane de ha, din care 90% sunt soiuri româneşti, 60% dintre acestea fiind create la Fundulea. Mai nou, au început şi firmele, care până acum au ţinut să introducă genetică din afară, să solicite aceste soiuri româneşti.

Există firme care aduc din Ungaria soiuri de grâu, care nu merg aici, iar noi exportăm tot aici soiul Glosa, care a fost testat şi omologat la ei.

Cultivaţi cu încredere soiuri de grâu, rezistente la secetă!

Ce recomandă INCDA Fundulea

BOEMA

Anul înregistrării: 2000.

Prezentare generală: soi de grâu de toamnă extrem de productiv şi cu indici de calitate ridicaţi pentru panificaţie, adaptat condiţiilor climatice din zona de câmpie din sudul ţării şi Moldova.

Caracteristici morfo-fiziologice: soi foarte precoce, mai timpuriu la înspicat cu 1-3 zile faţă de soiul Flamura 85; talia plantei de 77-90 cm; rezistent la iernare şi cădere, arşiţă şi secetă, rugina galbenă; rezistenţă mijlocie la rugina brună şi făinare.

Caracteristici de calitate: calitate bună de morărit şi panificaţie.

Performanţe de producţie: realizează un spor mediu de producţie faţă de soiurile martor de 5-8%.
 
FAUR

Anul înregistrării: 2004.

Prezentare generală: soi de grâu de toamnă semiprecoce, recomandat pentru cultură intensivă în Câmpia Română, Banat şi Moldova.
Caracteristici morfofiziologice: soi aristat, cu talia plantelor de 75-85 cm; rezistent la iernare şi cădere, precum şi la rugina brună; rezistenţă mijlocie la făinare şi la rugina galbenă.

Performanţe de producţie: realizează un spor mediu de producţie de 8-10%, faţă de soiurile martor Flamura 85 şi Fundulea 4.

GLOSA

Anul înregistrării: 2005. Soiul a fost omologat şi în Ungaria.

Prezentare generală: soi de grâu de toamnă, timpuriu, rezistent la secetă, recomandat în sudul ţării, unde poate înlocui cu succes soiurile Dropia, Flamura 85, Fundulea 4, cât şi alte soiuri, atât în condiţii de irigare, cât şi fără irigare.

Caracteristici morfofiziologice: soi aristat, mai timpuriu la înspicat cu 2 zile decât soiurile Dropia şi Flamura, şi cu 4-5 zile faţă de Fundulea 4. Talia plantei este de 78,8 cm. Este un soi rezistent la iernare, la cădere şi la rasele actuale de rugină galbenă. Este superior soiurilor Dropia şi Flamura 85 în privinţa rezistenţei la făinare şi rugina brună şi asemănător acestora în privinţa reacţiei la fuzarioza spicelor şi septorioză.

Performanţe de producţie: ca productivitate, acest soi a depăşit cu 10-13% soiurile martor Dropia, Flamura 85 şi Fundulea 4, sporul de producţie fiind mai mare în condiţii de secetă. Rezultatele testelor fiziologice evidenţiază, de asemenea, toleranţa superioară a soiului

Glosa la stresul provocat de deficitul hidric.

GRUIA

Anul înregistrării: 2005.

Prezentare generală: este un soi de toamnă care a dat rezultate foarte bune în Oltenia şi Dobrogea.

Caracteristici morfofiziologice: este un soi aristat, mai timpuriu cu 4 zile faţă de soiul Fundulea 4. Talie de 76 cm. Se remarcă printr-o rezistenţă bună la iernare, la cădere, dar şi la rasele actuale de rugina galbenă. Superior multor soiuri, ca rezistenţă la făinare, rugină brună şi septorioza frunzelor.
 
Caracteristici de calitate: calitatea de panificaţie a soiului Gruia este apropiată de cea a soiului Dropia, faţă de care tinde să aibă un gluten mai tenace.

Performanţe de producţie: soiul se evidenţiază printr-o productivitate ridicată, în medie cu 9-12% mai mare faţă de soiurile martor, sporul de producţie fiind mai mare în condiţii de secetă. În pofida taliei sale scurte, soiul se comportă foarte bine în condiţii de deficit hidric.
IZVOR

Prezentare generală: este un soi de grâu de toamnă, adaptat condiţiilor din sudul ţării. Acesta poate înlocui cu succes soiurile Flamura 85 şi Dropia, mai ales în zonele expuse riscului unor secete prelungite.

Caracteristici morfofiziologice: este un soi aristat, care înspică cu 4 zile înaintea soiului Fundulea 4. Talia plantei este în medie de 82,5 cm. Este un soi rezistent la iernare, la cădere şi la rugina brună.
Caracteristici de calitate: calitate bună de morărit şi panificaţie, inferioară soiului Dropia, pe care însă îl întrece în volumul pâinii şi indicele de cădere.

Performanţe de producţie: soiul Izvor le-a depăşit pe cele martor cu 6-9%, sporul de producţie fiind mai mare în condiţii de secetă. Manifestă o rezistenţă foarte ridicată la stresul provocat de deficitul hidric.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 11337֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI