Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din categoria „frumoşii nebuni ai agriculturii“
Un român inovator

Ca să reuşeşti într-un domeniu îţi trebuie un bagaj consistent de cunoştinţe, la care adaugi ceva mai mult curaj pentru a porni la drum cu propriile forţe. Îţi mai trebuie răbdare, răbdare şi... nervi de oţel pentru a face faţă birocraţiei. Calităţile de mai sus le-am găsit la domnul Filimon Matei, administratorul societăţii Mateo SRL, care are ca obiect de activitate obţinerea de produse fitosanitare pentru agricultură şi nu numai.

Primele semne au apărut după 4 ani

Rep.: Cum a fost primul pas?

M.F.: Foarte greoi. În 1995 au început primele teste şi au trecut 4 ani până am reuşit să intru în laboratoarele Ministerului Agriculturii: laboratorul de chimie de la Afumaţi şi laboratorul de biologie Ion Ionescu de la Brad, apoi în institutele de cercetări care pun în teren aceste produse pentru a li se cunoaşte valoarea.

Aşa a început colaborarea cu Institutul de la Mărăcineni pentru pomicultură, Institutul de la Valea Călugărească pentru viticultură şi primele semne favorabile, ce emiteau pretenţii de calitate asupra produselor, s-au ivit în primăvara-vara anului 1998. Aceasta a dus la acreditarea de către Comisia Interministerială de avizare a produselor fitosanitare a primelor două produse Mateo, sulfomat P (sulf pulbere) şi sulfomat Pu (pulbere umectabilă), destinate tratamentului împotriva făinării la viţa-de-vie.

Ulterior, firma şi-a continuat activitatea de cercetare şi implicare în pomicultură şi viţă-de-vie, rezultând din fabricaţia noastră o polisulfură de calciu, apoi am scos un similar al captadinului = captomat 50 Pu pentru tratament la mană, iar în 2005 un sulfat de cupru neutralizat, zeamă bordeleză tip F.

Rep.: Produsele dumneavoastră au mare căutare pe piaţă, sunt ecologice?

M.F.: Pot spune că produsele de sulf şi de cupru fac parte din grupa a patra de toxicitate. Sulful, fie că este obţinut din rocă, fie din ţiţei, vine deci din mediul natural şi se întoarce în mediul natural.
Rep.: Acest moment, al aderării la UE, nu vă afectează producţia?

M.F.: Cu produsele pe cupru şi sulf nu sunt probleme. Excludem produsele pe captan, care nu vor mai fi acceptate în viitorii doi ani. La cele pe sulf şi cupru ne dorim să producem cantităţi cât mai mari. Firma noastră deţine toate abilitările de funcţionare ce sunt necesare produselor pentru a fi fabricate şi comercializate pe piaţa internă.

 Sperăm să ieşim pe piaţa UE. Aceste 4 produse sunt ecologice, cu grad de toxicitate foarte redus, reminiscenţe de toxine în produsele finite nu se regăsesc.
La noi mai sunt multe de făcut

Rep.: Vă e teamă de concurenţa străină?

M.F.: Firmele de mare rezonanţă în fabricarea pesticidelor prezintă o concurenţă dură. Dar şi în România trebuie să existe „câţiva nebuni“ care să promoveze produsele româneşti, ce s-au dovedit a fi foarte bune. Ne dorim extensie pe piaţă şi ne străduim să creştem calitatea produselor.

Rep.: Cum vedeţi evoluţia agriculturii în UE? Ce credeţi că trebuie făcut pentru rezolvarea problemelor?

M.F.: Faţă de condiţiile ce sunt asigurate în ţările Uniunii, la noi mai sunt foarte multe de pus la punct: 1) o legislaţie emisă pentru a ajuta într-adevăr dezvoltarea acestui sector şi a sectoarelor industriale ce concură la dezvoltarea acestuia; 2) condiţii şi accesibilităţi pentru toată lumea care se ocupă în speţele respective; 3) programele de finanţare ce trebuie să beneficieze de o popularizare intensă, astfel încât informaţia să ajungă la cei interesaţi ce activează în agricultură şi pentru agricultură.

Până la urmă, prin insistenţa noastră în a ne afirma şi prin calităţile românilor de buni inovatori, de isteţime în plan tehnic şi care pun suflet în domeniul în care activează, sper că, uşor, uşor, în câţiva ani vom ajunge în rând cu ceilalţi din Uniune.

Eu am avut şi momente de pesimism, dar şi de entuziasm. Lovindu-te permanent de multe probleme, nu poţi lucra fără credite bancare, care sunt împovărătoare pentru cei care au plecat de la zero. Cei care au mai avut şi alte posibilităţi decât munca efectivă, pot judeca altfel. Să ne ajutăm ca de la român la român.

Rep.: Ce v-aţi dori în acest an 2007?

M.F.: Dacă nu vom ieşi în prim plan, măcar să facem primii paşi onorabil, după care, înzestraţi cu informaţie şi potenţă spre efortul intelectual şi fizic trebuie să mergem înainte! Nu avem voie să dăm înapoi, deoarece s-a distrus foarte mult în ţara asta şi s-a construit prea puţin! Din păcate, eu aşa simt, ca şi mulţi dintre cei care încearcă să facă ceva. Suntem încurcaţi de concurenţă neloială, de protejarea unora în defavoarea altora.

Rep.: Deşi lucraţi 12 ore pe zi, aţi rămas optimist. Vă urez succes.

M.F.: Şi dvs. vă urez succes, să redaţi cititorilor din lumea satului informaţii utile pentru agricultura românească. Să ne ajutăm ca de la român la român.

Nume: Matei Ionel Filimon.
Localitate: Oneşti, Bacău.
Specializare: inginer utilaj chimic.
Vechime: 30 de ani.
Locuri de muncă: până în 1995 - Rafinăria Oneşti, din 1995 înfiinţează SC Mateo SRL.
Iniţiativă: punerea în valoare a sulfului din ţiţei.
Ţintă: produse fitosanitare pentru pomicultură, viticultură şi legumicultură.
Primul succes: după 4 ani, 1998.
Produse: suflomat P şi sulfomat Pu.

Ştefan RANCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 1591



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI