Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Viticultura, până în 2012

Anul trecut, la nivelul Comisiei Europene s-au stabilit noile măsuri de reformă a sectorului vitivinicol, menite să ducă în timp la limitarea intervenţiei statului membru şi la liberalizarea progresivă a pieţei. Principala măsură de reformă o reprezintă pachetele financiare naţionale alocate fiecărui stat al Uniunii, bani destinaţi restructurării plantaţiilor, promovării vinurilor pe terţe pieţe, dar şi altor măsuri adaptate condiţiilor fiecărui stat. Pentru acest an, fondurile europene destinate industriei vinului însumează 42,1 milioane de euro, România negociind un sprijin financiar total de 210 milioane de euro pentru perioada 2008-2012.

Reconversia, o prioritate

Pentru România, prioritatea absolută o reprezintă reînnoirea plantaţiilor aflate în declin. Aşa se face că, din cei 42 milioane de euro alocate sectorului vitivinicol anual, din 2008 până în 2012, peste 80% sunt bani destinaţi restructurării şi reconversiei plantaţiilor de viţă-de-vie. Reforma mai prevede restructurarea rapidă a sectorului vitivinicol prin acordarea unei prime de defrişare pe o perioadă de trei ani, menită să elimine surplusul şi vinul necompetitiv. În ordinea priorităţilor prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) mai sunt alocaţi bani pentru promovarea vinurilor româneşti pe pieţe extracomunitare, asigurarea recoltelor şi folosirea mustului de struguri concentrat.

Banii alocaţi pentru 2008 şi 2009 au fost absorbiţi în procent de 100%, cei mai mulţi fiind întrebuinţaţi, aşa cum spuneam, la reconversia plantaţiilor. Dacă în 2007 s-au replantat 3.387 ha, pentru anul acesta suprafaţa de viţă-de-vie pentru care s-au depus proiecte de finanţare prin programul de reconversie însumează 4.000 hectare.

Strategia pe termen scurt în viticultură prevede măsuri de sprijin al sectorului de la bugetul de stat, măcar până în 2012, în condiţiile în care o redresare a acestuia ar aduce şi o contribuţie semnificativă la economia naţională. Directorul executiv al ONIV, Petre Mocanu, afirmă că organizaţiile patronale din viticultură au solicitat de curând prelungirea până în 2012 a măsurilor de subvenţionare a tratamentelor fitosanitare şi a sprijinului pentru certificarea vinurilor DOC.

Situaţia la zi

În prezent, România cultivă 179.000 ha viţă-de-vie, din care 90.000 ha viţă nobilă, iar restul soiuri interspecifice. Din suprafaţa ocupată cu viţă nobilă, circa 70% sunt soiuri albe, restul roşii. Diferenţa până la 200.000 ha, suprafaţa negociată înainte de aderare, o reprezintă drepturile de plantare, pepinierele viticole care includ viţele altoite şi plantaţiile mamă (bază) şi terenurile în pregătire. În anii ’90, suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie era de 290.000 hectare.

Banii alocaţi anual până în 2012 pentru sectorul vitivinivol, exceptând plata la hectar, sunt:

- Fondurile comunitare FEGA

• Restructurarea şi reconversia podgoriilor: 38 milioane de euro;
• Asigurarea recoltei: 50 - 80% din valoarea primei de asigurare;
• Folosirea mustului concentrat de struguri: 1.699 euro/hl C I şi 2.206 euro/hl C II;
• Promovarea pe pieţe terţe: UE 50%, Buget naţional 30%.

- Fonduri de la bugetul de stat

• tratamente fitosanitare: 500 lei/ha;
• subvenţionarea motorinei: 39 lei/ha;
• costuri autorizaţie plantaţie struguri vin DOC: 10 lei/ha;
• costuri certificare şi marcare vinuri DOC:
12 lei/hl;
• credit agricol pentru producţie (30%).

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 1117



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI