Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Viile, în declin biologic

Declinul biologic al viţei-de-vie, cauzat de patogeni de scoarţă şi lemn, provoacă de regulă debilitarea şi uscarea treptată a butucilor, cu consecinţe grave asupra productivităţii şi longevităţii plantaţiilor. Evoluţiile recente indică faptul că s-a ajuns la un punct în care se consideră că importanţa patogenilor lignicoli este atât de mare, încât sunt consideraţi factori limitativi care afectează stabilitatea viticulturii la nivel mondial.

Noua filoxeră

Având în vedere extinderea atacului şi amploarea pagubelor provocate, fenomenul de declin biologic sau uscare prematură a viţei-de-vie este considerat de specialiştii şi viticultorii europeni ,,Filoxera secolului XXI“. Bolile care induc declinul biologic al butucilor la viţă-de-vie sunt boli insidioase, iar paraziţii care le generează sunt în majoritate ciuperci şi bacterii lignicole. Paraziţii responsabili de producerea acestor maladii sunt contaminaţi prin rănile tăierilor de primăvară (fenofaza de plâns) sau prin leziuni provocate de ger, grindină, lucrări manuale şi mecanice; se pot propaga în egală măsură prin material infectat folosit la altoire sau prin portaltoi infectaţi. Odată pătrunşi în lemn, aceştia invadează sistemul vascular şi emit fitotoxine, producând perturbaţii de metabolism. Moartea întregii plante survine întotdeauna când cantitatea de toxine emisă de patogen atinge un asemenea nivel încât metabolismul plantei este complet perturbat.

Eradicarea bolii, extrem de dificilă

Localizarea patogenilor lignicoli în interiorul lemnului face dificilă combaterea curativă a acestora. Practic, la ora actuală, este imposibil să eradicăm patogenii lignicoli responsabili de declinul biologic al viţei-de-vie, în schimb este posibil să reducem la maximum riscurile contaminării şi să acţionăm asupra porţilor de pătrundere a patogenilor prin metode profilactice de prevenire a atacului. Folosind rezultatele obţinute până în prezent în cercetarea şi practica viticolă românească şi mondială, intervenţia mea pe această temă are menirea să ofere viticultorilor un mijloc de informare rapid şi eficient în ceea ce priveşte cunoaşterea celor mai frecvente boli implicate în declinul biologic al viţei-de-vie. Intenţia mea este să ofer mai ales recomandări privind soluţii tehnologice de luptă, care să controleze eficient atacul acestor inamici. Asupra a două dintre aceste boli periculoase vom insista în numerele viitoare ale revistei Lumea Satului.

Dr. ing. Liliana TOMOIAGĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 758֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI