Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Veşti bune pentru crescătorii de animale, mai mult lapte, viţei mai sănătoşi, pui mai mari

Deţinătorii de ferme de vaci de lapte şi de viţei au acum la îndemână un mineral 100% natural, cu efecte deosebite în exploatarea animalelor. România deţine unul dintre puţinele depozite de dolomită amorfă din lume, în zona Delniţa - Harghita.

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB Baloteşti) a desfăşurat un studiu comparativ pe un lot experimental şi unul martor de vaci de lapte (timp de 11 luni), dar şi pe loturi de viţei (pe o perioadă de 6 luni), pentru a vedea care sunt efectele dolomitei amorfe.

Efectele asupra vacilor de lapte

Pentru vacile aflate în perioada de lactaţie, calciul este un element foarte important, ce trebuie suplimentat corespunzător, în cantităţi optime. După cum explică doctorul chimist Maria Serdaru, cercetător ştiinţific în cadrul ICDCB Baloteşti, pe perioada de lactaţie, pentru sinteza laptelui, se preia calciu din oase. Dacă alimentaţia nu furnizează o cantitate suficientă de calciu, atunci are loc o depreciere a stării de sănătate a animalului şi apariţia febrei vitulere. Aceste efecte negative au fost înlăturate şi, mai mult decât atât, s-a constatat o îmbunătăţire a stării de sănătate a animalelor. De asemenea, aspectul lor fizic a devenit mult mai atractiv, dezvoltarea embrionară a viţeilor a fost mult mai bună şi au fost înlăturate fătările distocice (anormale) la juninci.

Lapte mai mult şi mai gras

După 11 luni de administrare, diferenţa de productivitate a fost de 1,5 litri de lapte în plus pe zi, pe cap de vacă furajată. „S-a constatat o creştere a conţinutului de grăsime cu 0,5 grame %“, explică Maria Serdaru. Aceasta înseamnă o bonificaţie suplimentară. Manea Gabriel, deţinătorul unei ferme de 55 de vaci de lapte în Satu Mare, care a utilizat dolomita amorfă în hrana animalelor, declară că a obţinut o creştere cu 7 bani la preţul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/l la 1,45 RON/l, ca bonus de calitate superioară.

Viţei mai mari şi mai sănătoşi

Prin administrarea mineralului natural la viţei s-a constatat un spor de creştere cu 26% mai mare decât la viţeii cărora li s-a furnizat calciu şi magneziu din surse obişnuite. Aceasta înseamnă un spor zilnic de 211 grame/ cap, după 6 luni de suplimentare. De asemenea, dolomita de la Delniţa a favorizat metabolizarea fosforului din furaje.

Efecte benefice şi pentru puii de carne

Un studiu similar asupra efectelor dolomitei amorfe de la Delniţa a fost realizat şi pe un lot de 600 de pui de carne, împărţiţi în lot martor şi lot experimental (studiu realizat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti).

Concluziile studiului arată că hrănirea puilor de carne cu dolomită amorfă, ca sursă de calciu şi magneziu, modifică semnificativ greutăţile corporale, acestea fiind mai mari cu 3,75% la vârsta de 14 zile, cu 4,01% la 28 de zile, respectiv cu 4.18% la 42 de zile. Sporul mediu zilnic de creştere a fost mai mare cu 4,25% la lotul de pui furajat cu dolomită amorfă. De asemenea, consumul specific (rata de conversie a furajului în spor) a fost mai mic cu 5,71% la lotul de pui furajat cu dolomită amorfă, comparativ cu lotul martor.

Mineralul este comercializat de Exploatarea Minieră Harghita sub denumirea DEL-CA-MAG.
Comandaţi produsul la tel.: 0745.314.914

Informaţii la: 0744.101.287 / 0724.264.482
Rezultatele studiilor pot fi consultate pe www.emharghita.ro
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 1910



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI