Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Verdeţuri pentru primăvară

Pentru a avea verdeţuri proaspete primăvara devreme, în luna septembrie ideal ar fi să le cultivăm! Deşi aparţin unor familii botanice diferite, ceapa verde, usturoiul verde, salata, spanacul, loboda au multe însuşiri comune sau asemănătoare.

Pe lângă rezistenţa la frig, care permite cultivarea lor prin însămânţări toamna sau primăvara mai timpuriu, ele se aseamănă prin tehnologia simplă de cultură, ritmul rapid de creştere şi perioada scurtă de vegetaţie, fapt ce le recomandă pentru sistemul culturilor succesive. La noi, dintre legumele verdeţuri, pe suprafeţe mai mari se cultivă salata şi spanacul şi în mai mică măsură legumele aromatice şi condimentare.

Salata trebuie semănată acum!

În ultimul timp, pentru creşterea eficienţei economice în culturile de câmp se practică semănarea directă, folosind sămânţă drajată.

Cerinţe faţă de factorii de vegetaţie. Sămânţa de salată încolţeşte la 2°C, iar plantele răsărite suportă brumele şi îngheţurile târzii de primăvară. De aceea, plantele pot ierna în câmp, cu condiţia ca până la îngheţ ele să aibă coletul îngroşat. Pentru a asigura producţii mari şi frunze fragede, salata are nevoie de umiditate permanentă în sol şi moderată în aer. O fertilizare corespunzătoare cu gunoi de grajd bine descompus poate fi baza obţinerii unei producţii bune.

Tehnica de cultivare. Înainte de însămânţare se au în vedere câteva lucrări ale solului: discuit, nivelare, fertilizare de bază cu gunoi de grajd, arătură de bază, afânare şi erbicidare. Modelarea terenului se face în straturi înălţate cu lăţimea la coronament de 104 cm.

Dintre soiurile destinate culturii de toamnă, cele mai apreciate sunt Polul Nord şi Winter Butterkopf. Fiind măruntă şi uşoară, sămânţa se amestecă cu mraniţă. Norma de sămânţă este de 2-3 kg/ha la sămânţa obişnuită şi de 1,5 kg la cea drajată. Distanţa între rândurile din bandă este de 25 cm, iar între benzi de 34 cm. Pe terenul nemodelat se seamănă în benzi de 5 rânduri la distanţa de 25 cm şi între benzi de cca 50 cm. Adâncimea de însămânţare este de maximum 2 cm. După semănat se afectuează un tăvălugit uşor, după care au loc răritul, completarea golurilor şi fertilizarea cu azotat de amoniu.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor se va face cu precauţie datorită perioadei scurte de vegetaţie, accentul fiind pus pe prevenire. Dintre boli, cele care apar mai frecvent sunt mana, putregaiul cenuşiu şi putregaiul umed, care se combat prin stropiri cu Dithane M - 45 0,2%, Merpan 50 - 0,25% sau Ronilan - 0,05%. Combaterea dăunătorilor are în vedere în special larvele cărăbuşului de mai, viermii sârmă şi melcii fără cochilie, musculiţa albă şi păduchele verde, care pot fi eliminaţi aplicând Lindatox odată cu lucrările de pregătire a solului. 

În general, pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii este bine să se aşeze peste aceasta un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd păios.
De asemenea, culturile înfiinţate în câmp pot beneficia de protejare temporară cu folie din mase plastice sub formă de tuneluri provizorii sau folie întinsă, măsură care va determina o devansare a creşterii plantelor şi implicit a producţiei.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 1157



֩ Comentarii

 
֠ 1.     legumicultor -- (18-September-2010 )
Felicitari!Util, la timp si pe intelesul tuturor.As mai recomanda si soiul Gratia, pentru spatii protejate. Succes!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI