Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Vasile, Grigore şi Ioan

Pe 30 ianuarie sunt pomeniţi marii dascăli ai lumii şi ierarhi, totodată: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur. Cei trei ajunseseră, puţin după anul 1000, să fie subiect de dispută între credincioşi. Tema: care e mai mare şi mai tare. Care trebuie mai mult sau în totalitate cinstit. Cui trebuie să se închine poporul.

Bineînţeles că fiecare dintre cei trei sfinţi avea susţină­torii săi. După câţiva ani de discordie, fiecare dintre marii ierarhi şi apoi toţi trei împreună s-au arătat aievea arhiereului din cetatea Evhaitenilor, pe numele său Ioan, un adevărat înţelept pentru vremurile acelea.

Şi, cum zice în cărţile sfinte, ei grăiră într-un glas către dânsul: „Noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nicio împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porun­ceşte celor care se pricesc să nu se mai certe pentru noi.

Că nevoinţa noastră a fost aceasta, şi cât am fost vii şi după ce am răposat, ca să împăcăm şi să aducem lumea la unire. Împreunează-ne într-o singură zi şi ne prăz­nuieşte cu bună-cuviinţă. Înştiinţează şi pe urmaşi, că noi una suntem la Dumnezeu şi încredin­ţează-i că şi noi vom ajuta la mântuirea acelora ce fac pome­nirea; căci nouă ni se pare că avem oarecare îndrăznire la Dumnezeu“. Ioan Evhaitul aşa a făcut. Şi gândind că toţi trei sfinţii sunt sărbătoriţi separat în ianuarie, i-a pus la un loc în ultima zi a acesteia. Aşa s-a ajuns ca noi, azi, să îi sărbătorim pe toţi, la un loc.

Sfântul Antonie cel Mare

În ziua a 17-a a lunii ianuarie, ne aducem aminte de Sfântul Antonie, zis şi cel Mare. În credinţa ortodoxă el ocupă un loc important, multe biserici purtându-i numele şi multe icoane ale sale fiind asaltate de credincioşi pentru minunile pe care le săvârşeşte sfântul. S-a născut cam pe la anul 250, într-un sat din Egipt, numit Koman.

Ca şi alte figuri din ortodoxie, Antonie şi-a împărţit, când i-au murit părinţii, partea de avere săracilor şi el a devenit ascet. Se spune că 20 de ani a petrecut numai în post şi rugăciuni către Dumnezeu, fără să vorbească vreodată cu cineva şi fără să vadă pe nimeni. Apoi s-au strâns pe lângă el şi ucenicii, care au auzit de credinţa lui puternică şi de dedicaţia către Divinitate.

Antonie a trăit 105 ani şi, deşi era cărturar, a fost dascălul unor mari învăţaţi, cum a fost, de exemplu, şi Sfântul Atanasie cel Mare, cel care avea să scrie despre mentorul său.

 De la Antonie a străbătut timpurile următoarea zicere, pe care ar fi spus-o unor filozofi eleni: „Ce e mai veche, cartea sau cunoaşterea? Care dintre acestea două a fost cauza celeilalte?“ Sfântul Antonie ne mai povăţuieşte: „Învăţaţi-vă cu smerenia, căci ea acoperă mulţime de păcate. De toate păcatele se îngreţoşează Dumnezeu, dar cel mai mult de trufia inimii. Nu vă socotiţi cărturari şi înţelepţi, căci aşa tot efortul vostru se va pierde şi barca voastră va ajunge goală la mal.“

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 538



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI