Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

VALU LUI TRAIAN, ca atracţie fatală

Localitatea Valu lui Traian din judeţul Constanţa este, de câţiva ani încoace, o provocare a ceea ce vor fi, aşezările rurale în anii ce vor urma. Asta dacă priveşti lucrurile la suprafaţă sau judeci situaţia raportându-te la aspectul general al comunei. Cert este că, în acest moment mulţi, foarte mulţi constănţeni s-au mutat la Valu lui Traian, iar alţii abia aşteaptă să găsească un loc pe care să-şi construiască o casă.

Ce este dincolo de frumuseţea caselor de la şosea, de prosperitatea ce se simte privind curţile, casele, am încercat să aflu de la cel dintâi cetăţean al comunei, primarul Florin Mitroi. Mă alătur în felul acesta celor peste 86 la sută din cetăţenii care l-au ales, în anul 2004, să le reprezinte interesele, adică l-au crezut şi l-au ascultat.

– Domnule primar, aţi discutat cu 50 de persoane care au intrat astăzi în biroul dumneavoastră. Care sunt doleanţele lor?

– De când am ajuns primar, am creat un serviciu de gospodărie comunală, cu 65 locuri de muncă. Aici sunt angajaţi cei care sunt apţi de muncă, mulţi sunt şi calificaţi, îi folosesc la diferite lucrări în comună. Dar, din păcate, există şi o categorie de cetăţeni care se încadrează în condiţiile acordării ajutorului social şi au devenit acum... problema noastră.

Cu aceştia din urmă avem mari probleme.

O altă solicitare a cetăţenilor este legată de terenuri, de punerile în posesie. Mai sunt aproape 380 de oameni pe care nu-i putem pune în posesie, deocamdată. Problema este că o parte din terenuri sunt acum în perimetrul Staţiunii de Cercetări Pomicole şi mi se pare normal să rămână la cercetare.

– Valu lui Traian este o localitate în care foarte mulţi constănţeni ar dori să locuiască. De ce?

– Este foarte aproape de Constanţa şi am creat o infra­structură bună: apă, drumuri, iar canalizarea o finalizăm în acest mandat. Totodată, am reparat şcolile, dispensarele, bisericile, geamiile, am amenajat parcuri, cimitire...

Pământul şi animalele, în primul rând

– Ce loc ocupă agricultura în viaţa comunei?

– Avem în jur de 7.000 ha de teren agricol intravilan. Majoritatea proprietarilor au dat pământul în arendă unor societăţi de unde îşi primesc veniturile anual. Dar sunt şi proprietari care lucrează în privat.

– Dar crescătorii de animale ce condiţii au?

– Consiliul local a venit în sprijinul fermierilor cu terenuri, pentru că vor fi obligaţi să iasă cu animalele din localitate. În curând, MEDIUL nu o să le mai dea voie în interiorul comunei.
Le-am oferit (crescătorilor de oi) suprafeţe de 3 mii metri şi putem spune că acum au condiţii să-şi crească animalele.

– Ce proiecte aveţi pentru 2009 – 2012?

– Finalizarea canalizării, asfaltarea străzilor, care acum sunt doar bituminate. Vrem să construim o şcoală nouă, o grădiniţă nouă, o cantină socială, iluminat şi infrastructură în zonele lotizate pentru construcţia unor case...
Oamenii te judecă după ceea ce faci

– Am vorbit despre tineri şi proiectele benefice pentru locuitori. Este timpul să vorbim şi despre dumneavoastră.

– Voi începe cu faptul că, în tot ce mi-am propus, mă bizui pe oamenii care m-au ales primar în comuna în care m-am născut. Cred că a contat mult atunci când le-am promis că voi face din Valu lui Traian o localitate de referinţă. Am lucrat 16 ani la Murfatlar ca vinificator, apoi m-am apucat să fac agricultură pe cont propriu: lucrez 3.000 ha de pământ. În plus, am o fermă de vaci cu 800 de capete, 3.000 de porci, o moară, două magazine alimentare... Acum, de afacerile mele se ocupă doi ingineri, oameni foarte capabili. Prin ei sunt la curent cu tot ce se întâmplă acolo.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 1017



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI