Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Văleniul turcesc

Ştiţi câte localităţi din România poartă numele banal şi comun de Văleni? 38! Aproape fiecare judeţ are câte un Văleni. Dintre toate, numai Văleniului de Munte, orăşel din Prahova, i s-a adăugat, deşi localitatea nu e chiar de munte, particula aceasta la sfârşitul numelui... E inutil să mai spunem că vom întâlni această denumire, de Văleni cam peste tot pe unde ne purtăm paşii. Inclusiv Republica Moldova are, în Raionul Cahul, un Văleni. Greu de crezut că în toate cele 38 de locaţii există văi, care să dea şi numele localităţii.

Există un sat cu acest nume şi în Dobrogea, care este populat în întregime cu turci. În Văleniul turcesc lucrurile au rămas neschimbate. Cele peste 250 de familii au păstrat şi locuiesc încă în casele vechi, ridicate de generaţiile trecute acum un secol sau două, au aceeaşi cultură, acelaşi port, aceleaşi obiceiuri, acelaşi concepţii. În bucătăriile sărace se fac încă sarailii la sărbători şi nu numai, moscheea din sat atrage locuitorii la rugăciuni, bătrânii ţin sfat cu privire la tineretul aproape inexistent pe aceste meleaguri, dar şi la soluţiile de criză ce ar trebui luate.

Din păcate, satul de turci este, ca şi altele din Dobrogea şi, prin extensie, din întreaga ţară, unul sărac, fără prea multe perspective, fără prea multe obiective, fără prea multe resurse. Drumurile nu sunt foarte bune, locuri de muncă nu prea există, probleme cu apa sunt, agricultură, din cauza terenului arid, nu se prea poate face. De fapt, din cele 38 de localităţi care se numesc Văleni, se prea poate – desigur, nu există o statistică oficială în acest sens – ca satul dobrogean să fie pe un loc fruntaş la capitolul probleme. Desigur, sătenii aşteaptă oficialităţile judeţene şi nu numai să le promită – măcar să promită, căci ajung greu pe aici – luna de pe cer...

(N.M.)   
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 664



֩ Comentarii

 
֠ 1.     M[neanu Varvara Magdalena -- (17-April-2010 )
Ca membru al societăţii Satul Românesc şi muzeograf etnograf,cu toate că distanţa de la teorie la practică la noi este cosmică, soluţia ideală în cazul satului adus în discuţie ca şi a tuturor porţiunilor de sat care mai păstrează aspectul arhaic este de a se conserva în sit, şi în jur să se dezvolte infrastructura cu termopane, betoane, tâmplărie metalică şi alte cuceriri ale civilizaţiei secolului XXI. Poate reuşiti să directionaţi lucrurile în acest sens.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI