Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Valea Sebeşului, unicat în inima Transilvaniei

Situată în Transilvania, în partea de sud a judeţului Alba, Valea Sebeşului se remarcă printr-o frumuseţe aparte, întregită de arhitectura tradiţională a caselor, dar şi de ospitalitatea oamenilor.

Chiar dacă este mai puţin cunoscută decât alte regiuni ale ţării, Valea Sebeşului a început să se bucure în ultima vreme de o mai mare popularitate. Asta şi datorită înfiinţării unei asociaţii agroturistice, în fruntea căreia se află doamna Rodica Faur. Aceasta ne-a prezentat raţiunile economice, dar şi sociale care au stat la baza fondării ei.

Prezentare generală

Asociaţia agroturistică Valea Sebeşului a fost înfiinţată în anul 2004, la iniţiativa asociaţiei Alba Afroda, o structură organizatorică franco-română. Deşi era un lucru nou pentru această regiune, asociaţia a reuşit să adune 20 de membri, proprietari de pensiuni şi meşteri populari. Ce-i drept, astăzi mai are doar 15 membri, însă explicaţia care justifică această stare de fapt ţine de exigenţele ridicate la nivelul cărora trebuie să se ridice proprietarii de pensiuni agroturistice. Principalele obiective ale asociaţiei sunt promovarea agroturismului în spaţiul rural, încurajarea şi menţinerea culturii tradiţionale pe Valea Sebeşului, artizanatul, arhitectura specifică şi dansul popular.

Promovarea asigură dezvoltarea

Managerii asociaţiei Valea Sebeşului sunt conştienţi că promovarea este singura cale prin care se poate asigura o evoluţie ascendentă a acestui sector. În această idee, doamna preşedintă a iniţiat o serie de parteneriate cu asociaţiile din regiunile limitrofe, prin care speră să atragă cât mai mulţi membri.

Mai mult decât atât, asociaţia este nelipsită de la târgurile de profil, unde prezintă frumuseţile naturale şi antropice ale Văii Sebeşului. Deşi potenţialul turistic şi agroturistic al zonei este conştientizat atât de turişti, cât şi de cei implicaţi într-o astfel de afacere, preşedinta asociaţiei admite că nu este uşor.

În opinia sa, o mare parte din responsabilitatea promovării acestei regiuni revine autorităţilor locale, însă implicarea lor la momentul actual este redusă. Cel mai elocvent exemplu este cel al unui proiect pe care doamna Faur l-a avansat consiliului local, dar care, din nefericire, a rămas la stadiu de teorie. Acesta presupunea înfiinţarea unui centru de informare turistică în comuna Săsciori, unde turiştii să poată obţine informaţii despre obiectivele turistice şi tradiţiile specifice. Întrucât asociaţia nu dispune de un teren unde să poată fi construit, managerii asociaţiei s-au văzut nevoiţi să apeleze la mila autorităţilor, însă fără niciun rezultat.

Pensiuni cu două sau trei margarete

Valea Sebeşului pare a fi un loc binecuvântat de Dumnezeu, iar frumuseţea lui este completată de ospitalitatea şi bunăvoinţa oamenilor de aici. Cei care au intuit potenţialul agroturistic al regiunii şi au pus bazele unei afaceri în domeniu au ţinut seama şi de un alt criteriu fundamental, şi anume de calitatea serviciilor oferite.

Pensiunile agroturistice din cadrul asociaţiei sunt clasificate cu două şi trei margarete. Însă cel mai obiectiv barometru pentru a stabili calitatea serviciilor oferite este aprecierea turiştilor. Potrivit doamnei Faur, cei mai mulţi dintre cei care trec pragurile pensiunilor agroturistice din Valea Sebeşului revin aproape an de an. 

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 1175֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI