Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Usturoiul, şi gustos şi sănătos

Încă de pe vremea când ştiam destul de puţine despre prepararea mâncărurilor, plantele erau o resursă esenţială de hrană. Odată cu evoluţia omului, ele şi-au găsit rostul în viaţa noastră, fie ca alimente sau medicamente, fie ca plante ornamentale, terapeutice sau aromatice.

Usturoiul, originar din Asia Mică şi cunoscut sub denumirea latină Allium sativum, a fost descoperit de către egipteni cu 4500 de ani înainte de Hristos.

În acea perioadă usturoiul era un aliment folosit în hrana sclavilor care construiau piramidele. Dar înscrisuri egiptene datând din 1500 îH arată că proprietăţile terapeutice ale acestuia erau deja descoperite, întrucât existau deja 22 de tratamente pe bază de usturoi.

Importanţa lui terapeutică a fost confirmată în anul 1858 şi de către omul de ştiinţă Louis Pasteur, care a constatat că usturoiul are proprietăţi curative foarte importante. Folosirea lui ca şi medicament a fost consemnată şi în timpul Primului Război Mondial, atunci când, datorită efectului său puternic antibacterian, era folosit pentru dezinfectarea şi tratarea rănilor.

Chiar şi astăzi, când medicina a cunoscut un progres atât de important, usturoiul rămâne, pentru mulţi dintre noi, atât un aliment foarte gustos cât şi un medicament folosit în tratarea diferitelor boli.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 660֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI