Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ursitoarele i-au hărăzit lui Florentin CÂRPANU să fie şef pe viaţă

Florentin Cârpanu s-a născut la 29 ianuarie 1934 în oraşul Caransebeş, în familia lui Dumitru şi a Zoricăi Cârpanu, care erau gospodari pe o proprietate de 20 ha. A învăţat la şcoala primară din oraşul natal şi tot aici a absolvit Şcoala Medie Tehnică de Industrializarea Lemnului.

A urmat Institutul de Zootehnie şi Medicină Veterinară Arad, obţinând diploma de inginer zootehnist. În anul 1963 a fost numit director al GAS Peciu Nou şi al Hergheliei Pădureni, unde se creşteau cai din rasa Nonius. Calităţile sale excepţionale de manager i-au asigurat funcţia de şef pe toată perioada de activitate, până în zilele noastre, când a ajuns şi propriul său şef.

Afirmarea

În anul 1966 devine primul angajat al celebrului Complex de Creşterea Porcilor Beregsău. A pornit aici pe un câmp gol, fără gard, fără copaci şi vecini. Printr-o muncă îndârjită, fără orar şi fără odihnă, a finalizat construcţia giganticului COMTIM-HOLDING Timişoara. Cel mai mare combinat de creşterea porcilor din lume era terminat după 12 ani de la pornire (1978), iar directorul său, care a fost în fruntea activităţii de făurire, devenea o mare personalitate în agricultura mondială.

Marea performanţă

COMTIM - Timişoara gestiona 26 de societăţi în patru mari complexe de creşterea porcilor: Beregsău, Birda, Pădureni şi Gătaia; trei complexe de îngrăşare pentru taurine cu un efectiv de 40.000 capete.

La acestea se adăugau: societatea de construcţii zootehnice şi societatea de transporturi, reţeaua comercială pentru piaţa externă cu parteneri din URSS, Iugoslavia, Germania, Armata Americană din Europa şi câteva ţări arabe, reţeaua cu magazine proprii de desfacere din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara cu Valea Jiului şi capitala ţării Bucureşti, toate sub sigla COMTIM, care era un brand de ţară. În perioada sa de mare succes, COMTIM HOLDING creştea anual 1,5 milioane de capete porci şi oferea 15.000 locuri de muncă.

Deziluzia

O realizare excepţională s-a dovedit organizarea complexelor de selecţie pentru rasele cele mai valoroase de porci din lume, care au fost crescute în COMTIM. Aceste exemple şi rezultatele obţinute la COMTIM ilustrează înalta capacitate de aplicare a ştiinţei în producţie a inginerului Florentin Cârpanu, competenţa şi neobişnuita sa vigoare managerială, care îmbrăcau şi o respectabilă ţinută carismatică.

Vremurile noi şi mersul lucrurilor după Revoluţie l-au determinat pe fostul mare director al COMTIM HOLDING Timişoara să se pensioneze „la cerere“, în vârstă de 60 ani (1994), cu sentimentul amar al omului căruia i-a fost distrusă opera de către oamenii pe care i-a servit şi protejat.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 3145֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI