Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Urmează o cură lungă de detoxifiere

A venit primăvara, iar pieţele sunt pline de verdeţuri. După o iarnă îndestulată, în care ne-am înfruptat din bucatele preparate din carne, este bine să ne supunem organismul unei cure de detoxifiere, în care legumele şi fructele să joace rolul principal. Postul Paştelui a fost doar începutul unei alimentaţii restrictive, care însă nu a avut la bază legumele şi verdeţurile. În rândurile următoare vă supunem atenţiei câteva dintre verdeţurile de primăvară care au efecte benefice asupra sănătăţii noastre.

Pătrunjelul, bun la toate

Spre exemplu, pătrunjelul întrebuinţat, cel mai adesea, ca şi condiment la diferite mâncăruri, poate fi folosit şi pentru prepararea unor salate, despre care medicii naturişti susţin că acţionează pozitiv asupra tuturor organelor.

Potrivit unor studii întreprinse de oamenii de ştiinţă, pătrunjelul are un rol important în procesul de digestie, mai ales prin proprietatea aparte de a curăţa tubul digestiv. Este, de asemenea, recomandat persoanelor care au probleme la nivelul aparatului urinar, ficatului şi la nivelul glandelor endocrine. Se pare că pătrunjelul are şi proprietatea de a întări sistemul imunitar şi de a trata sterilitatea. Datorită frunzelor aromate care stimulează secreţia endocrină şi exocrină a pancreasului, pătrunjelul are un aport important şi în tratamentul diabetului şi pancreatitei, fiind folosit ca adjuvant.

Pentru a vă bucura de gustul plăcut al unei salate în care pătrunjelul este principalul component, aveţi nevoie de trei legături de pătrunjel, ce trebuie să fie spălate foarte bine, iar apoi tăiate cât mai mărunt. Pătrunjelul astfel tăiat se amestecă cu sucul obţinut dintr-o jumătate de lămâie, cu sare şi cu puţin ulei. Pentru a-i da un gust şi mai plăcut, acest amestec poate fi completat şi cu felii de roşii şi usturoi ras. Acest tip de salată este recomandat, în general, după mesele principale datorită proprietăţilor catalizatoare asupra digestiei. Asemeni altor cure pe bază de legume, regimul naturist pe bază de salată de pătrunjel are un program anume. Este bine ca această cură să fie urmată timp de aproximativ şase săptămâni, vreme în care se consumă zilnic câte două porţii de salată de pătrunjel.

Dacă aveţi insomnie, consumaţi mărar!

Mărarul este, de asemenea, o plantă cu importante implicaţii pentru sănătatea noastră. Medicii naturişti susţin că prezintă nişte proprietăţi aparte, care îl promovează nu doar ca pe o plantă folosită în gastronomie, ci ca pe un medicament veritabil. Este recomandat în general persoanelor care suferă de insomnie, care prezintă afecţiuni ale căilor urinare, iritaţii tegumentare, colici abdomniali sau nevralgii. Mărarul este un bun diuretic şi antivomitiv. Spre deosebire de pătrunjel, mărarul folosit în tratamente naturiste nu se consumă sub forma unor preparate culinare. Spre exemplu, în cazul unei oboseli generale, este recomandat să se consume seminţele de mărar bine măcinate. Înainte de fiecare masă este indicat să fie ingerată o cantitate de seminţe măcinate echivalentă cu vârful unui cuţit.

În cazul durerilor abdominale, a indigestiilor şi insomniilor este de preferat ca mărarul să fie preparat sub forma unor infuzii. Acestea pot avea la bază fie frunzele şi tulpinile, recomandate în special bolnavilor de inimă, fie seminţele bine măcinate peste care se pune apă clocotită. Vreme de aproximativ 20 de minute se lasă vasul acoperit, după care se  strecoară şi se bea câte trei căni de infuzie călduţă pe zi.  Pentru înfrumuseţare, infuzia preparată în acelaşi mod este folosită pentru a curăţa faţa de iritaţii sau acnee şi pentru a vindeca inflamaţiile oculare.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 709



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI