Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un ţăran pe urmele sfinţilor

Bătrânul din fotografie se numeşte Ion Vornic-Râcu. Trăieşte în satul Vârciorova din judeţul Caraş-Severin, este ţăran şi gospodar cunoscut în toată zona şi, din când în când, îl poţi întâlni prin diverse locuri din ţară unde au loc manifestări literare sau aniversări ale unor evenimente istorice.

Omul din localitatea situată la poale de munte munceşte pământul, dar scrie şi poezie în grai popular. Aşterne pe hârtie ce vede şi ce simte. N-a făcut şcoli înalte, dar îţi poate preda lecţii de istorie şi literatură. Şi asta pentru că a citit multe cărţi şi a umblat prin lume.

Pentru el scriitorii, în special Eminescu, sunt nişte sfinţi, iar paginile din istoria neamului nişte altare de biserici la care trebuie să te închini.
Când pleacă prin ţară, la Iaşi, Alba-Iulia, Reşiţa şi Timişoara, nu cere bani nimănui. E fericit că e în putere, îşi ia caietul cu poezii, apoi, în raniţa ponosită, îşi împachetează costumul popular a cărui vechime nu o ştie şi dus este. Costumul moştenit din generaţie în generaţie îl îmbracă doar când ajunge la destinaţie.

E mândru de el şi vrea să-l vadă toată lumea pentru că reprezintă frumosul, arta şi o parte din trecutul unui sat. Îţi citeşte şi o poezie, dacă ai răbdare să-l asculţi. Iar în versurile simple găseşti blândeţea şi bunătatea unui om care a descoperit că drumul spre iertare şi înţelepciune trebuie presărat cu artă şi iubire. Este un crez de viaţă pe care îl întâlneşti tot mai rar şi doar la ţăranii de modă veche.

Moş Ion Vornic Râcu nu se supără nici dacă nu îl bagi în seamă şi n-ai timp să-l asculţi. Simte că lumea se schimbă, că oamenii devin tot mai reci. Îţi dăruieşte un zâmbet şi se retrage discret ca un asfinţit de soare. Acum bătrânul se află acasă, în satul natal. Îşi priveşte livezile cu meri şi ascultă şoaptele din muguri. E o poezie şi un cântec de viaţă din care înveţi şi primeşti îndemnul de a merge mai departe.

Florin PETRINI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 735֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI