Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un ţăran, o tarabă

De anul acesta ţăranii care vând lapte, brânză, ouă, miere sau peşte în pieţe nu mai pot comercializa produsele dacă nu sunt înregistraţi la direcţiile sanitare veterinare până în luna februarie. Ei trebuie să se supună unui ordin al ANSVSA, intrat în vigoare la 1 ianuarie. Ordinul 301 privind înregistrarea activităţilor de vânzare directă a produselor alimentare de origine animală trebuia să intre în vigoare, iniţial, la 1 ianuarie 2007, însă micii producători au primit mai multe derogări pentru a putea să îşi înregistreze activitatea şi să respecte normele sanitar-veterinare. Potrivit noului proiect de ordin, care va abroga vechiul act normativ odată ce va intra în vigoare, înregistrarea micilor producători este obligatorie începând cu 1 ianuarie 2009.

Ordinul menţionează că ţăranii pot vinde acele produse în anumite cantităţi, stabilite în funcţie de tipul alimentelor. Astfel, ţăranii pot comercializa lapte crud conform cotei de lapte care le este alocată. La un transport nu pot vinde mai mult de 300 de kilograme de peşte proaspăt capturat în mare sau 50 de kilograme de peşte de apă dulce; carnea de pasăre poate fi valorificată numai dacă provine de la ferme cu până la 2.000 de capete şi ouăle de la ferme de cel mult 50 de găini.

Micilor producători li se va interzice vânzarea directă dacă autoritatea veterinară constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare, în urma a două controale consecutive sau în urma sesizării consumatorului, până la remedierea deficienţelor. În ceea ce priveşte numărul ţăranilor care s-au înregistrat, până în prezent, la DSV, preşedintele ANSVSA a spus că nu există încă o statistică, dar aceasta va fi disponibilă la finele acestei luni.

(V.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 677֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI