Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un profesionist de… Crevedia

Avicultura, cât a mai rămas din ea în România postdecembristă, a rezistat în anii de… restrişte doar acolo unde împătimiţi ai domeniului n-au învăţat să demoleze, ci să clădească pentru ei şi pentru naţia din care fac parte.

Am descoperit recent pe unul dintre ei la Avicola Crevedia, ce face acum parte din AGROLI GROUP. Se numeşte Nicolae LUNGU (foto), un zootehnist simpatic, profesionist de marcă, ce n-a abdicat nicio clipă de la principiile sale care l-au plasat, până la urmă, printre cei mai buni avicultori ai ţării.

Teleormănean la origine, pasionat şi îndrăgostit de animale încă din copilărie, şi-a continuat vocaţia pe tot traseul vieţii. „Deşi am fost elev eminent în clasele
I-VIII, mi-am dorit să fac zootehnie“ şi, nu întâmplător, destinul îl plasează ca şef de promoţie la Liceul Agricol Alexandria şi apoi, în 1976, al Universităţii de Zootehnie din cadrul Institutului Agronomic – azi USAMV Bucureşti.

Practica de producţie din timpul studenţiei, ce întipărea în mintea viitorilor specialişti respect şi consideraţie pentru muncă, l-a determinat să opteze pentru Avicola Crevedia – şcoala aviculturii româneşti.

O longevitate impresionantă

De 25 de ani, inginerul Lungu este director tehnic la Avicola Crevedia.
În anul 1978 a ales să conducă o FERMĂ nouă, în detrimentul celeilalte opţiuni de a rămâne în cercetare, făcând din ea numărul 1 în România la producţia de carne de pui la baterii BPC-4 în 1981. „De la început am ales să stau chiar aici, în incinta complexului, să fiu aproape de fermă şi de oameni. De 25 de ani sunt directorul tehnic la Avicola Crevedia, iar în prezent mă ocup de planning şi monitorizarea producţiei în cadrul AGROLI GROUP SRL.“

În timpul discuţiei despre ce a fost, ce este şi ce se mai întâmplă în domeniu nu poate trece peste anii de până în 1989 când, spune domnia sa, erau bani, dar nu te puteai mişca să afli noutăţi din ţările avansate, nu se puteau procura furaje de calitate şi achiziţiona echipamente performante.

Apoi, după 1989, era piaţă de desfacere, vitamine şi materii prime pentru furaje, dar nu erau bani. „Acum însă, datorită unui management performant, ne aflăm pe o piaţă care ne clasează pe locul pe care cred că-l merităm.“

Ce mai recunoaşte cu mândrie e că, până în ’89, munca era recunoscută şi la modul festiv şi, nu întâmplător, pentru rezultatele sale de la ferma de pui carne la Baterii a primit „Ordinul Muncii clasa a III-a“.

AGROLI GROUP a fost fondat în mai 2006 de către un grup de investitori care reprezentau Agricola Holding, prin achiziţionarea de către aceştia a unităţilor Avicola Crevedia, Tărtăşeşti şi Gorneni. În acest an, AGROLI GROUP va aniversa 50 de ani de la înfiinţarea Avicola Crevedia, care este cea mai importantă companie a grupului.

Ea este şi prima societate de tip avicola din România (fondată în 1959) şi va finaliza, în acelaşi timp, programele de restructurare a tuturor activităţilor grupului iniţiate în 2006, pe baza unui concept integrator“, a declarat Camelia Hoinărescu, director Marketing & Dezvoltare.

Afacerea cu puişorii

„O afacere cu pui de carne de o zi pe care noi îi comercializăm la preţuri competitive prin Avicola Tărtăşeşti vine în sprijinul fermierului care nu poate
să-şi facă o fermă de reproducţie, dar poate investi în cel puţin 2-3 hale de pui de 1.000 mp în care se pot creşte 36-56 mii pui de carne pe serie. E uimitor cât a evoluat genetica.

Acum se utilizează puiul Ross, ai cărui părinţi vin tocmai din Scoţia. Rezultatul: în loc să avem ciclul pe serie de 84 zile pentru un pui de 1,2-1,4 kg, cum era în 1976, acum e nevoie doar de 52 zile pentru un pui de 2,2-2,3 kg. Diferenţa mare se înregistrează şi la consumul de furaj.

Dacă pentru un kg de pui în viu se utilizau 2,7-3 kg de furaj, astăzi sunt necesare numai 1,6-1,7 kg. Şi ne-a mai făcut o comparaţie domnul LUNGU: dacă pe 1 mp/hală până în ’89 se obţineau 15-16 kg carne în viu la sol, acum se obţin 42-48 kg, iar dacă pe zi se abatorizau 20.000 kg, astăzi se ajunge la 100.000 kg.

În prezent, Avicola Crevedia produce în cele 8 ferme cu 66 hale, pe 72.000 mp, peste 9 milioane de pui de carne pe an cu numai 42 de oameni. Performanţa trebuie pusă pe seama tehnologiei genetice, a nutriţiei, a fluxului tehnologic şi, mai ales, a unei echipe de profesionişti.

Remodelarea tehnologică şi logistică

AGROLI GROUP a derulat, încă de la înfiinţarea sa în 2006, un program de remodelare tehnologică şi logistică a tuturor companiilor membre, pe baza unui concept de management integrator care permite controlul riguros al costurilor şi al calităţii produselor pe întregul lanţ economic, de la furaje şi alte materii prime până la marketarea finală şi distribuţia produselor. Finanţarea acestui program ambiţios a implicat o investiţie de peste 25 milioane de euro.

Investiţiile realizate în cele 24 de ferme ale grupului au determinat creşterea capacităţii de producţie a acestora la peste 2.000.000 de pui/ciclu de creştere.
AGROLI GROUP comercializează, în prezent, trei tipuri de produse (carne de pasăre, ouă pentru consum şi legume congelate) şi investeşte atât în rebranding-ul mărcilor tradiţionale, cât şi în lansarea de noi produse.

Pentru carnea de pasăre, AGROLI GROUP promovează mărcile Avicola Crevedia şi Ferma Natural. Avicola Crevedia este o marcă tradiţională, în timp ce Ferma Natural se va transforma şi repoziţiona în marca premium La Ferma – Ştii ce mânănci.

În urma unui proces de rebranding şi prin îmbunătăţirea sistemului de distribuţie, AGROLI GROUP a reuşit să impună la nivel naţional marca de ouă pentru consum – Cocolyso – Ouă pentru acasă.

Luiza BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 2212



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI