Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Un primar pentru viitor

Astăzi, la „Iarba verde“, o premieră. Este pentru prima dată când avem invitat un sătean, i-aş zice în primul rând un om de toată isprava, şi anume primarul din Pădureni, judeţul Vaslui, domnul Temistocle Diaconu. O mică istorie: ne-am cunoscut în urmă cu 35 de ani, la un eveniment cu totul şi cu totul aparte, când, învăţător fiind, i-a venit ideea să înfiinţeze un ansamblu artistic de copii. În timp, ansamblul s-a dovedit a fi o formaţie profesionistă care poate reprezenta o emblemă pentru această zonă. Primarul de astăzi este învăţătorul de atunci, iar Pădureniul, între timp, s-a transformat de la rădăcină.

Aproape de civilizaţia europeană

- Este o aşezare mare Pădureniul, comuna pe care o păstoriţi de, iată, 20 de ani…

- Da, este o aşezare cu şapte sate în componenţă, cu o suprafaţă de 89 kmp şi 4.686 de locuitori. E o întindere mare, în care am schimbat multe lucruri. Comuna Pădureni se situează acum pe locul întâi în judeţul Vaslui şi mă onorează acest calificativ. De două decenii suntem înfrăţiţi cu trei localităţi din Franţa, Belgia şi Elveţia. Avem legături frumoase, stagii de pregătire a oamenilor noştri în aceste ţări, vizite de grupuri. Relaţiile interumane stabilite au contat enorm în schimbarea mentalităţii, în ambiţii, în amenajarea teritoriului şi au determinat un voluntariat din partea concetăţenilor care mi-au fost alături întotdeauna.

În primul rând, bogăţia sufletească

- Aţi demonstrat, în fapt, că omul sfinţeşte locul... Este o zonă viticolă, dar oamenii nu sunt foarte bogaţi. Dar atunci când a avut cine să-i ghideze, au sărit cu toţii să pună umărul.

- Există multă bogăţie sufletească la noi. Eu m-am convins. Îi ai întotdeauna alături pe oameni şi sunt capabili să facă multe atunci când au exemple. A fost o zonă neglijată, stăteam foarte prost la capitolul infrastructură, căi de acces. Însă, de când sunt primar, copiii nu mai vin prin noroaie la şcoală. Am terminat toate drumurile, am modernizat instituţiile, şcolile şi cele patru cămine culturale, Centrul Cultural Pădureni, Sala Armonia pentru Tineret. Veţi vedea curând şi piscină, terenuri de sport, parcuri de joacă. Am schimbat multe lucruri.

Realizări rar întâlnite

- Comuna dvs. a primit ajutoare mai altfel decât celelalte localităţi vasluiene?

- Ceva în mod deosebit, nu. Bugetul nu poate fi dat preferenţial. Dar am urmărit toate oportunităţile, accesând, de exemplu, proiectele europene. Şi multe lucruri, cu bugetul mic pe care îl avem, am ales să le facem în regie proprie. Aşa încât ne-am făcut echipă de construcţie, atelier de tâmplărie, am convins oamenii când s-a desfiinţat CAP-ul să nu dărâme nimic - grajdurile, brutăria veche - şi tot ce a rămas în picioare s-a dovedit a fi util. I-am rugat să gândim în timp. Au hotărât să o lase la primărie toată baza materială şi atunci împreună am constituit echipe de construcţii şi ne-am gospodărit cum am putut comuna: şcoli, grădiniţe, cămine culturale, 11 poduri făcute numai de mâna noastră...

Cum vă spuneam, nu am scăpat nicio oportunitate privind fondurile europene. Prin SAPARD la început şi acum prin FEADR am construit reţeaua de canalizare, am modernizat drumurile. Prin Phare am realizat un centru de zi pentru copiii din familiile defavorizate şi am modernizat cinci platforme de gunoi prevăzute acum cu sisteme de colectare selectivă a gunoiului.
Secretul este să-i uneşti pe oameni şi să nu-i dezbini.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 719



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI