Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un nou start în bătălia antigrindină!

După mai bine de cinci ani, perioadă în care s-au cheltuit peste 21 milioane de lei, Centrul Antigrindină de la Dancu-Iaşi pare a deveni o realitate.
Lansarea oficială, precum şi prima tragere reală au avut loc la ferma Hodora a societăţii comerciale Cotnari SA. Opt rachete fabricate la Electromecanica-Ploieşti SA au fost testate cu succes. Există promisiuni ca, începând din vara acestui an, odată cu finalizarea lucrărilor la celelalte grupuri de lansare, se va asigura protecţia a peste 230 mii de hectare din judeţele Iaşi, Vaslui şi Botoşani. Ar fi minunat!

Centrul Zonal de Coordonare Moldova dispune de mijloace de ultimă oră în ceea ce priveşte sistemul de comunicaţii şi informatică. „Armamentul“ din dotare este format din rachete de fabricaţie românească, mult superioare – asigură specialiştii – altor tipuri de rachete, preţurile acestora variind între 120 şi 3.500 lei. Când norii sunt la cinci mii de metri se foloseşte racheta cu o singură treaptă, iar la peste şapte mii de metri se folosesc rachete cu două trepte. Rachetele sunt construite din hârtie cerată, iar combustibilul acestora este o pulbere care creează forţa de reacţie, componenta fiind iodura de argint. Ajungând la înălţimea stabilită, rachetele se descompun în particule foarte mici, iar iodura de argint produce o reacţie în norul de grindină, transformând-l în apă.

Acum sunt în curs de desfăşurare activităţile de instruire a personalului de specialitate necesar Centrului Zonal şi unităţilor de combatere. Cum rezultatele obţinute până acum în judeţul Prahova, unde în doi ani au fost ferite de grindină circa 90 la sută din suprafeţele controlate, într-un timp relativ scurt sistemele de combatere a grindinei vor acoperi întreg teritoriul ţării. Pentru aceasta au fost alocate sumele necesare de la bugetul de stat.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 741֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI