Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Un nou forum montan

Continuându-şi ascendenţa, Forumul Montan din România, după iniţiativele din judeţele Vrancea şi Sibiu, cu ajutorul Prefecturii şi Consiliului Judeţean Neamţ, a marcat în staţiunea Durău, comuna Ceahlău, momentul de înfiinţare a Filialei Neamţ a Forumului Montan din România.

Reuniunea s-a desfăşurat în atmosfera spirituală conferită de Centrul Pastoral al Mănăstirii Durău, în prezenţa a 100 de participanţi, între care primarii celor 26 de localităţi montane ale judeţului Neamţ, reprezentanţi ai asociaţilor agricultorilor de munte şi altor ONG-uri, cadre didactice, specialişti ai agrozootehniei şi silviculturii, ai IMM-urilor, cercetători de prestigiu, crescători de animale, precum şi membri ai Consiliului Director al FMR, în prezenţa prefectului judeţului Neamţ, respectiv a preşedintelui Forumului Montan din România, dl prof. dr. Radu Rey.

Starea muntelui, mai rea decât oricând

Timp de trei ore au avut loc dezbateri intense caracterizate de un remarcabil simţ de responsabilitate cu privire la starea muntelui, sub aspect economic, social, cultural şi de mediu, evidenţiindu-se situaţia gravă din agrozootehnia montană, creşterea stării de sărăcie a marii majorităţi a populaţiei satelor de munte, reducerea majoră a efectivelor de animale, degradarea păşunilor şi fâneţelor, îmbătrânirea populaţiei rurale active şi sensibila problemă a exodului îngrijorător al tinerilor spre oraşe şi străinătate, cu abandon agricol definitiv şi efecte negative majore privind asigurarea continuităţii tradiţiilor economice şi culturale.

Discursul preşedintelui FMR, dl Radu Rey, a trecut în revistă realităţile din zona montană, cauzele şi efectele crizei economice, starea comparativă cu alte ţări cu munţi din Uniunea Europeană, erori şi soluţii de corectare a insuficienţelor de adaptare ale sistemului de învăţământ din ruralul montan, eforturile ce se depun de către FMR şi modalităţile complexe prin care se poate ameliora situaţia actuală din satele de munte, necesităţi de ordin legislativ, eforturile ce devin urgent necesare în cadrul unei „politici montane distincte“ şi rolul societăţii civile montane în colaborarea cu Guvernul.

Membrii Consiliului Director al FMR şi dl prof. ing. Faoro Beniamino, preşedintele Uniunii Camerelor Experţilor Europeni pentru România şi Bulgaria, au abordat cu competenţă o paletă largă de aspecte specifice ruralului montan, conjuncturilor economice actuale, precum şi experienţei dobândite de FMR, în gestionarea societăţii montane.  În partea a doua a reuniunii a avut loc Adunarea Generală de constituire a Filialei Neamţ a Forumului Montan din România, cu 48 de membri fondatori.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 1964



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ionut -- (18-July-2011 )
Probabil ca daca statul roman ar pune accent mai mare pe produsele interne si nu pe cele din export, atunci si taranul de la munte ar fi mai motivat sa-si lucreze terenul, sa creasca un numar mai mare de animale pe care sa le lase mostenire copiilor. In felul asta populatia tanara nu va mai pleca spre orase si va ramane in zona respectiva .

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI