Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un liceu demn de numele academicianului „Valeriu D. Cotea“

Conform Ordinului Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Grupul Şcolar Agricol Focşani poartă, începând cu noul an şcolar, numele „Valeriu D. Cotea“, academician, profesor universitar, unul dintre cei mai mari oenologi ai României.

Grupul Şcolar Agricol Focşani merită această cinste, fiindcă este o unitate cu prestigiu în învăţământul agricol din România. Şcoala datează din 1923, când sub ministeriatul dr. Constantin Angelescu din Guvernul Brătianu ia fiinţă Şcoala inferioară de Meserii Focşani.

Unitatea a pregătit, pentru economia judeţului şi a ţării, tehnicieni şi muncitori calificaţi în domeniul agricol şi al industriei alimentare: mecanică, automatizări, întreţinere şi reparaţii utilaje agricole, cultivatori de cereale, electricieni auto, controlul calităţii produselor alimentare, viticultori, zootehnişti, brutari, patiseri, tinichigii/vopsitori auto etc.

O parte dintre absolvenţii de liceu au urmat ulterior şcoli postliceale sau de maiştri ori institute de învăţământ agricol superior, unii chiar cu doctorate, ocupând ca specialişti diferite funcţii de conducere în economia agrară.

Parteneriate de invidiat

Un lucru deosebit de important este faptul că şcoala este foarte activă şi în colaborări internaţionale. Grupul este înfrăţit de 10 ani cu Liceul Profesional Agricol din La Bretonnière, situat la 60 km de Paris, cu care s-au realizat anual schimburi de experienţă pe linie de învăţământ şi cunoaştere reciprocă a tradiţiilor culturale şi a zonelor turistice din cele două ţări.

Pe lângă legăturile, de acum tradiţionale, care vor continua cu liceul francez, Grupul Şcolar Agricol a încheiat, prin Primăria Focşani, un parteneriat de educare a adulţilor cu Consiliul Local din Tivoli (Italia), unde, din cei 10.000 de români care muncesc acolo, cca 3.000 sunt vrânceni. Scopul parteneriatului este instruirea adulţilor în meseriile prin care imigranţii se pot alinia mai bine la cerinţele Uniunii Europene.

Învăţătură şi artă

În şcoală, o atenţie deosebită se acordă activităţilor extracurriculare. În afara premiilor obţinute la concursurile pe meserii de nivel judeţean şi naţional, elevii Grupului Şcolar Agricol Focşani participă, de peste 30 ani, la o manifestare artistică de un larg ecou în rândurile tineretului şcolar: Stagiunea Teatrală a Elevilor Focşăneni (STEF).

Este o continuare firească a tradiţiei inaugurate de elevii urbei începând cu mijlocul secolului trecut, la care participă peste zece formaţii de teatru, juriile fiind prezidate de mari personalităţi ale scenei româneşti. Astfel, de exemplu, formaţia de teatru a elevilor şcolii a câştigat Marele Trofeu al Stagiunii, spectacolele fiind regizate de actriţa Olimpia Săpunaru, fostă elevă a liceului.

Secretul acestor realizări din şcoală – atât în procesul instructiv-educativ, cât şi cultural-artistic – sunt oamenii destoinici de la conducerea unităţii. Actualul director, prof. Florin-Iamandei, se află în această funcţie de peste 20 ani. El se mândreşte cu un corp profesoral de excepţie.

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 1132



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI