Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Un argeşean aduce în România PORCUL DANEZ

În lumea afacerilor, cutezanţa, prospectarea pieţei şi o profundă cunoaştere a domeniului în care vrei să activezi pot garanta succesul. De toate aceste calităţi a dat dovadă şi domnul Ionel Chiriac, directorul unităţii Danbred Argeş. La cinci ani de la înfiinţare, managerul ei ne-a prezentat starea economică a societăţii, realizările obţinute, dar şi problemele cu care se confruntă crescătorii de porci din ţara noastră. Ne-a mărturisit că reuşita proiectului său ambiţios a fost posibilă ca urmare a unui parteneriat cu o companie daneză de selecţie suină, cu o experienţă de aproape trei decenii. Fapt este că profesionalismul şi spiritul său managerial au făcut ca Danbred Argeş, unitate profilată pe reproducţia suinelor şi a producţiei de consum, să se afle astăzi pe primele trepte ale performanţei europene.

Tehnologie de ultimă generaţie

Managerul Chiriac a făcut ca în unitatea pe care o gestionează să existe tehnologii performante, de ultimă generaţie. Este drept că acest lucru nu l-a putut finaliza, motiv pentru care modernizarea continuă să fie o prioritate. În prezent, unitatea dispune de adăposturi cu un sistem de microclimat foarte modern, controlat electronic prin calculator. Această tehnologie performantă are în componenţă sisteme de ventilaţie, încălzire şi răcire. Aşa se face că temperatura şi umiditatea sunt permanent verificate şi optimizate conform condiţiilor necesare suinelor. Sistemul de răcire, spre exemplu, asigură pe timpul verii o temperatură cu şase grade mai puţin decât în mediul exterior.

Un alt sistem de ultimă generaţie este cel de depozitat şi împrăştiat dejecţii. În dotarea acestuia intră laguna de depozitare a materiilor fecale amenajată cu membrane de protecţie. Dejecţiile de aici sunt folosite pentru fertilizarea terenurilor agricole. Tot în categoria tehnologiilor performante intră şi sistemele de furajare şi adăpare.

Opţiunea pentru genetica daneză

În prezent, unitatea Danbred Argeş are un efectiv de 2.300 de scroafe. Produce aproximativ 50.000 de grăsuni pentru abator şi alte 6.000 de capete tineret pentru comercializare. Porcii graşi pleacă spre abatorizare la o greutate aproximativă de 110 kilograme. În sistemul de clasificare a carcaselor, 98% din producţia Danbred Argeş se încadrează în categoria carcaselor clasa E şi 2% în clasa U. Cifra de afaceri anuală se ridică la aproximativ 28 milioane de lei. Rasele crescute aici sunt hibridul Triliniar Danez, obţinut ca urmare a încrucişării raselor Duroc, Landrace şi Yorkshire. Acest hibrid se evidenţiază printr-o calitate a carcasei superioară şi un procent mediu de carne în carcasă de 61%. Are, de asemenea, o viteză de creştere sporită, consum specific redus şi o prolificitate mare – 28 de purcei obţinuţi de la o scroafă într-un an.

Porcul, în dizgraţia guvernanţilor
Anul 2010 a fost unul foarte dificil pentru crescătorii de porci, care s-au descurcat doar prin forţe proprii. Ajutorul acordat de stat a lipsit cu desăvârşire. Peste acestea a apărut creşterea preţului la cereale. Fapt este că cheltuielile privind furajarea au crescut cu aproape 50%. Pe ansamblul unităţii, cheltuielile totale au crescut cu 35%. În cazul în care se vor confrunta cu această forfecare a preţului, probabil că vor supravieţui doar fermierii care şi-au făcut stocuri de cereale, însă o mare parte dintre fermele pentru îngrăşare ar putea să-şi închidă porţile. În unitatea din Argeş ciclul de producţie durează 10 luni, aşadar opţiunea închiderii este exclusă de la bun început.  Domnul Chiriac speră ca anul viitor preţul kilogramului de carne să se păstreze la valoarea actuală, iar sprijinul financiar care se prevede pentru 2011 să se concretizeze. Este vorba despre acordarea unei subvenţii pentru bunăstarea animalelor.

Competiţia cu Occidentul

În pofida dificultăţilor întâmpinate, unitatea Danbred Argeş înregistrează rezultate foarte bune în materie de genetică suină şi producţie de o calitate superioară. Managerul ei nu se teme nici măcar de concurenţa străină. Susţine că singurele aspecte care îi plasează cu un pas în urma zootehniştilor europeni sunt cele ce ţin de îmbunătăţirea geneticii. În acest sens, a achiziţionat câteva exemplare de vieruşi noi, prin care speră să ridice valoarea genetică a efectivelor din unitate. El mai speră ca în 2011 să obţină 30 de purcei pe cap de scroafă într-un an şi un consum specific de 2,6 kg de furaj pe cap de animal.

Concluzia managerului de la Danbred este că fermele de creştere a porcilor îşi desfăşoară activitatea într-un climat economic atipic, accentuat de lipsa unei pieţe riguros organizate. În opinia domniei sale, este necesară impunerea unui preţ de referinţă, astfel încât concurenţa între fermieri să fie loială. Susţine că este greşit să ne raportăm la preţul de valorificare practicat de europeni atâta vreme cât există diferenţe majore de sprijin acordat fermierilor occidentali şi celor români.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 2, 16-31 IANUARIE 2011

Vizualizari: 2076



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI