Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ţurcana, la loc de mare cinste în Mureş

În comuna Vătava, din judeţul Mureş, s-a desfăşurat a doua ediţie a expoziţiei de ovine şi caprine, aparţinând crescătorilor din satele Vătava şi Râpa de Jos. Evenimentul a fost organizat de către Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Mureş – Centrul Local de Consultanţă Agricolă, având sprijinul Primăriei Vătava, Oficiului pentru Reproducţie şi Ameliorare în Zootehnie, Direcţiei agricole judeţene etc.

Într-o zi de vineri, încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de vătăveni, râpeni şi dumbrăveni au venit să admire frumoasele exemplare de caprine şi ovine din rasa Ţurcană, specifică zonei.

Comuna Vătava este recunoscută prin numărul mare de ovine pe care îl deţin crescătorii de oi – peste 7.000. Este localitatea care, la nivel de judeţ, deţine cel mai mare efectiv de ovine şi caprine. Scopul expoziţiei a fost de a populariza şi de a promova produsele rezultate din creşterea ovinelor, în special a celor din rasa Ţurcană.

În cadrul expoziţiei, staţiunea de profil de la Reghin a expus pentru crescători ca alternativă de viitor berbeci din rase de carne şi ţapi din import pentru rasa de lapte. Comisia de bonitare a stabilit câştigători pe categorii de animale. Cei mai mulţi dintre ei sunt crescători particulari care au prezentat în concurs exemplare de o rară frumuseţe.

Succesul înregistrat la a doua ediţie a expoziţiei se datorează, pe de o parte, crescătorilor de ovine care au participat cu animale, iar pe de altă parte inginerului Ioan Covrig de la Centrul Local de Consultanţă Agricolă, care s-a implicat şi a reuşit să demonstreze că pentru oamenii din frumoasa comună Vătava, aşezată la poalele vârfului Poiana Tomii (1.467 m) – masivul Călimani, creşterea animalelor reprezintă cea mai mare bogăţie.

Aici aproape toţi locuitorii deţin în exploataţii două mii de capete de vaci şi un impresionant număr de ovine şi caprine. Tinerii fermieri, până în 30 de ani, au câte 15-20 vaci cu lapte, iar ciobanii au cel puţin câte o sută de oi. Intenţia lor este să se înscrie cât mai curând în Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Valea Mureşului, cu sediul în comuna Deda, limitrofă comunei Vătava.

Ing. Victoria ZAVILLA, consilier OJCA Mureş
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 625



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI