Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Tratamentele la păioase nu se termină în primăvară

„Mulţi fermieri consideră că luna aprilie marchează sfârşitul tratamentelor la păioase, în general, şi la grâu, în special, ceea ce este greşit. Pentru a obţine recolte sporite şi de calitate, fungicidele şi insecticidele trebuie aplicate, până la înspicat, cel puţin de două ori“, susţine Ion Săvulescu, director tehnic la DuPont România.

Acţiuni concrete

În opinia sa, în primăvară, când planta trece de la faza de mugure vegetativ la mugure generativ, se face primul tratament cu fungicide. Culturile se tratează, de exemplu, cu Alert, împotriva complexului de boli foliare, cum ar fi făinarea (Erysiphe sp.), pătarea în ochi (Pseudocercosporella herpotrichoïdes), pătarea brună (Septoria sp.), rugina (Puccinia sp.), arsura frunzelor (Helminthosporium sp.) sau fuzarioza (Fusarium sp.). Cantitatea recomandată este de 0,8 l/ha. Dacă există presiune mare de făinare, în loc de Alert se poate utiliza Evolus (1 l/ha), care de asemenea acoperă întregul spectru de boli foliare.

Combaterea dăunătorilor  şi a buruienilor

Tot acum, este posibil să se ivească şi primii dăunători – de exemplu afide, muşte (Oscinella frit, Delia coarctata) sau viespea-paiului (Cephus pygmaens) – situaţie în care este necesar un insecticid pe bază de piretroide, organofosforice sau neonicotinoide. În aceeaşi perioadă, apar şi buruienile cu frunză lată, care trebuie combătute cu erbicide, momentul optim fiind când cele anuale au 2-4 frunze, iar cele perene sunt în faza de rozetă. „Eu recomand Granstar Super, 40 g/ha, care controlează aproape 70 de specii şi are cea mai scurtă perioadă reziduală dintre toate erbicidele utilizate. În funcţie de gradul de îmburuienare, poate fi necesar un program tehnologic bazat şi pe alt erbicid sulfonil ureic, cum ar fi Glean (15-20 gr/ha), Laren Pro 20SG (30 gr/ha) ori Pointer Ultra (35 gr/ha). Pentru infestări majore cu turiţă, se poate folosi Granstar Super (40 g/ha) plus Cerlit (0,4 l/ha)“, a precizat Săvulescu.

Al doilea tratament

Când se formează ultima frunză, se face al doilea tratament cu fungicide. Este momentul dintre formarea ultimei frunze (stindard) şi înspicat. Acum este binevenit fungicidului Acanto Plus (0,5 l/ha). „Acest produs, pe lângă combaterea bolilor, prin green-efect, stimulează fotosinteza şi, în acest fel, lanul se menţine verde 4-10 zile zile în plus faţă de un tratament clasic cu fungicide din grupa triazoli“, a menţionat specialistul. Ion Săvulescu susţine că, în cazul grâului, prelungirea perioadei de umplere a bobului înseamnă acumulare suplimentară de gluten şi obţinerea unor boabe mai mari, de calitate superioară, la care se adaugă un plus la producţie de 150-750 kg/ha, în funcţie de condiţiile climatice şi de nutriţie. El atrage atenţia că, din primăvară şi până la recoltare, mai sunt necesare cel puţin două tratamente împotriva dăunătorilor, în funcţie de presiunea lor. Cel mai periculos este ploşniţa-grâului (Eurygaster integriceps), care depreciază drastic indicii de calitate ai producţiei. Poate fi combătută cu insecticide pe bază de piretroizi, organofosforice sau neonicotinoide.  De asemenea, sunt cazuri în care trebuie aplicat şi un al treilea tratament cu fungicide, la jumătatea perioadei de vegetaţie.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 1105֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI