Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Tratamente în livezi

În rândurile ce urmează, Florin Niţu, director de produs Syngenta în cadrul Diviziei de Protecţia Plantelor, ne propune un program tehnologic de combatere a bolilor şi dăunătorilor din livezi. Acesta este de ordin informativ şi trebuie adaptat şi implementat în concordanţă cu condiţiile locale de boală, presiune de infecţie şi atac de dăunători. Specialistul recomandă pomicultorilor să nu facă economie la început, când riscul de a compromite ireversibil livada este foarte mare, şi să adopte o strategie preventivă.

Sămânţoase

În opinia specialistului, la măr şi păr bolile cele mai periculoase sunt focul bacterian, care trebuia combătut cu produse cuprice încă din iarnă, dar şi rapănul şi făinarea. Primul tratament, în vegetaţie, împotriva rapănului se aplică atunci când frunzele au dimensiunea unei urechiuşe de şoricel şi constă tot în aplicarea de substanţe cuprice. Acesta este şi momentul aplicării primului insecticid, Actara, sau a altuia similar împotriva gărgăriţei florilor de măr şi, eventual, a afidelor. Produsul se utilizează cu minimum 10 zile înainte de înflorit şi după înflorit, pentru a nu avea surprize neplăcute cu insectele polenizatoare.

Pe măsură ce creşte masa foliară, înainte de faza de buton roz, împotriva rapănului este nevoie de aplicarea unui produs sistemic, cum este Chorus, iar dacă a existat făinare în anul anterior, acesta este şi momentul primului tratament împotriva făinării. Următorul tratament la sămânţoase, considerat cheie, se aplică la faza de buton roz şi vizează atât făinarea, cât şi rapănul. Expertul recomandă un amestec de Chorus cu Topas. Totodată, este necesar un insecticid împotriva insectelor minatoare şi a moliei pieliţei fructelor, de exemplu Insegar sau Match. În timpul înfloritului se mai face un tratament cu fungicide împotriva rapănului, cu Score. Acesta este indicat a se folosi numai de patru ori pe an, nu mai mult, şi trebuie utilizat, de regulă, în amestec cu un produs partener de contact, precum Captan sau Ditianon.

Sâmburoase

Primăvara anului 2010 s-a manifestat cu atacuri puternice de monilioză şi ciuruirea frunzelor asupra sâmburoaselor. Din acest motiv, combaterea acestor boli, în primăvara viitoare, trebuie să înceapă de timpuriu. Potrivit celor spuse de expert, monilioza lăstarilor şi a florilor se manifestă prima şi atacă lăstarii şi florile. Aşadar, la dezmugurit este necesar un tratament cu Bravo. Momentul critic este după câteva zile, în faza de buton alb sau roz, când se foloseşte unul dintre produsele Chorus, Score sau Topas. După alte 7-8 zile şi din nou după înflorit, se fac tratamente tot cu unul dintre cele trei produse menţionate, dar altul decât cel folosit anterior. Împotriva băşicării frunzelor la piersic, strategia cuprinde şi Bravo, aplicat la dezmugurit, când crapă mugurii, ca prim tratament. Este urmat de trei tratamente cu Score la buton roz, scuturatul petalelor şi al treilea repetat la 7-10 zile.

Informaţii utile

Raportul de amestec între produsul sistemic şi cel de contact este obligatoriu de 1:1 (doza întreagă la ambele). Pentru varietăţile sensibile la făinare, în faza de buton roz doza de amestec între Chorus şi Topas este de 1:1 (doza întreagă la ambele). Îngrăşământul foliar se va aplica separat şi nu în amestec cu produsele pentru protecţia plantelor. Vom reveni cu tratamentele care se fac în celelalte fenofaze.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 3481



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI