Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Transilvania, o individualitate distinctă

Râvnită de unguri, Transilvania şi-a păstrat de-a lungul vremii o individualitate aparte. Este semnificativ un fapt – cârmuitorul acestei provincii va purta titlul de voievod, anterior venirii ungurilor, aşa cum s-au numit faimoşii Gelu şi Glad din regiunea Banatului şi tot aşa Menumorut din Crişana. Transilvania avea, de asemenea, un regim vamal propriu deosebit de cel al Ungariei, iar pe teritoriul principatului a circulat o monedă proprie, marca de Sibiu, spre deosebire de marca Buda, moneda păstrându-şi fiinţa şi în timpul stăpânirii austriece până la 1874. Şi încă un fapt care îi conferă Transilvaniei o notă distinctă: dacă drumurile comerciale ungare, avându-şi centrul în Buda, se îndreaptă spre nord şi sud-vest, reţeaua transilvană era orientată spre est şi sud, Carpaţii cu cele 16 trecători dând posibilitatea negustorilor să ajungă uşor cu mărfurile lor în Ţara Românească şi Moldova.

Noii stăpâni

Încă de la începutul secolului al XI-lea, ungurii tind să cucerească bogata provincie care se învecina cu pusta. Documentele menţionează în 1002–1003 un conflict militar  între conducătorul Gyula, care îşi „avea domnia peste întregul regat al Ultrasilvaniei“, cu centrul probabil la Alba-Iulia, şi regele Ştefan I, cauzat de faptul că Gyula „nu s-a întors la legea creştină şi n-a încetat a ataca pe unguri“. După ce Gyula a fost înfrânt, formaţiunea sa statală, „foarte mare şi foarte bogată“, care este „udată de foarte multe râuri din nisipul cărora se culege aur“, a fost supusă coroanei ungare. La sfârşitul aceluiaşi secol, regele Ungariei Geza I şi Ladislau I consolidează şi extind stăpânirea coroanei în Transilvania. Acum poate fi atestată o pătrundere organizată a ungurilor în teritoriile româneşti. Consecinţele nu sunt greu de ghicit.

Principalul obiectiv, deznaţionalizarea

Din punct de vedere social, situaţia românilor transilvăneni se înrăutăţeşte treptat. Nobilii români care existau aici din cele mai vechi timpuri ale dominaţiei maghiare se disting prin vitejie în lupte şi sunt înnobilaţi de regii maghiari. Aceasta, în loc să întărească elementul românesc, îi răpeşte neamului nostru personalităţile reprezentative. Intrând în clasa de sus, o parte a noilor nobili se deznaţionalizează, întră în legături de rudenie cu nobilii maghiari, deprind limba cuceritorului şi trec la catolicism, cu atât mai mult cu cât regele Sigismund ordona în 1428 ca nobilii români să nu mai ţină pe moşiile lor preoţi „schismatici“, adică ortodocşi, şi să-şi boteze copiii în religia catolică. Aşa se face că familii de cnezi şi voievozi români au devenit Dragfi din Drag, Kendeffi din Cândea ş.a.m.d. Cei care nu au respectat regulile impuse de stăpânitori decad treptat, îngroşând, nu de puţine ori, rândurile iobăgimii.

Mişcările ţărăneşti

Spre deosebire de Moldova şi Ţara Românească, ţăranii transilvăneni sunt supuşi unei exploatări mult mai dure. Nemaiputând suporta tripla exploatare a nobililor, a bisericii şi a statului, ţăranii români fug în Moldova şi Ţara Românească, astfel are loc o răspândire a elementului românesc şi spre nord şi nord-vest. Aşa se explică nume de locuri şi persoane ce apar începând din secolul al XIII-lea şi se păstrează până în zilele noastre în centrul Moraviei sau în Carpaţii nordici. După 1438, în Polonia se întemeiază şaptezeci şi una de aşezări după „dreptul şi obiceiul românesc“, urmează apoi al doilea val, în jurul anului 1500, când se întemeiază 14 aşezări, iar după 1510 iau naştere nu mai puţin de 123 de noi localităţi în Galiţia centrală şi răsăriteană cu români care proveneau din Maramureş, Sălaj sau Bihor.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 636֩ Comentarii

 
֠ 1.     Nicolae DEDULEA -- (1-September-2010 )
Bine ca mai citeste cineva si istoria si mai bine ca publica extrase interesante din ea ca sa nu se uite adevarul istoric neglijat de cei care trebuie sa lupte pentru popularizarea lui. Studiul istoriei in scoli trebuie repus pe primul plan iar romanii trebuie sa-si refaca mindria nationala cam slabita de propaganda "prietenilor"

֠ 2.     zlate nicolae -- (2-September-2010 )
s-ar cuveni ca lunar sa-i trimiteti spre aducere aminte lui tokes laslo extrase din istoria transilvaniei. poate asa ar fi pus in situatia de a intelege ca transikvania a fost este si va fi pentru totdeauna pamant ROMANESC

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI