Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Trai mai scump pentru agricultori!

Oficialii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România şi cei ai Federaţiei Sindicale Agrostar susţin că, pentru producţia în sectorul vegetal, anul acesta se preconizează o majorare a cheltuielilor cuprinsă între 15 şi 40%, comparativ cu anul anterior. Cauza principală o reprezintă creşterea semnificativă a preţurilor  seminţelor şi a îngrăşămintelor. Dacă anul trecut, pentru un hectar un producător agricol cheltuia aproximativ 1.700- 2.100 lei, anul acesta cheltuielile ar putea ajunge până la 2.370 lei, fără a lua în calcul investiţiile, dobânzile la credite sau sumele necesare pentru ca metodele de protecţie a mediului să poată fi puse în aplicare.

Sprijin pentru agricultura ecologică

Ministerul Agriculturii va aloca anul acesta agriculturii ecologice un sprijin financiar în valoare de 20,98 milioane lei.

MAPDR va acorda producătorilor un sprijin de 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare. Pentru culturile aflate în perioada de conversie se va aloca un sprijin de 425 de lei pe hectar pentru teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente şi de 700 de lei pe hectar pentru culturile de viţă-de-vie şi livezi. Apicultorii vor primi un sprijin de 75 de lei pentru fiecare familie de albine, certificată în sistemul de agricultură ecologică.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 811֩ Comentarii

 
֠ 1.     George -- (6-November-2009 )
Toate produsele s-au scumpit iar producatorii sunt din ce in ce mai putin care isi vand marfa in piete pentru ca nu au loc de samsari

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI