Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Teroarea roşie

Organizate în aşa-numitele Comitete de Iniţiativă pentru Protecţia Teritoriului Basarabean sau Patrule ale Apărării Civile, bandele bolşevice, alcătuite în special din minoritari, şi-au continuat „activitatea“ şi după instalarea graniţei pe Prut, furnizându-i invadatorului date false care au dus la condamnarea unor oameni nevinovaţi. De asemenea, au pus la dispoziţia NKVD-ului şi spionajului militar sovietic, GRU, spioni trecuţi peste Prut cu misiuni informative importante vizând dislocarea, tehnica de luptă, organizarea, moralul, disciplina armatei române.

La marea paradă a dezrădăcinării

Pe 6 iulie, în sunet de fanfare şi zăngănitul coloanelor de tancuri, are loc marea paradă a „eliberării“. Gr. Vindeleanu, participant la acest eveniment, relatează: „La tribună se află Hruşciov, comisarul poporului Mehlis, mareşalul Timoşenco, comandantul armatei invadatoare, «primarul» Chişinăului, Sviridov, şi alţii asemenea [ ...] Pe ambele părţi ale străzii Alexandru cel Bun stăteau înşiruite «cordoanele de onoare»: un enkavedist alterna cu un... soldat SS (da, da, nu te mira, cititorule!) în vestita uniformă «mausfarbe» (culoarea şoarecelui). Era şi aici un punct din înţelegerea lui Hitler–Stalin, care prevedea vizita în URSS a unui batalion SS pentru a ajuta la repatrierea germanilor (dar şi pentru a vizita lagărele de muncă forţată şi au avut ce învăţa!).“

Torsionarii

În spatele zgomotoaselor manifestări de bucurie ale ocupanţilor, se punea în mişcare, încă din primele zile, un uriaş aparat de represiune, se dezlănţuia teroarea roşie. Până la sfârşitul lunii august, au fost arestate, pe baza unei liste alcătuite din vreme, toate persoanele suspecte, în primul rând oamenii politici, mai ales cei care au făcut parte din Sfatul Ţării, între care Constantin Leancă, mort de distrofie în 1942, Nicolae Secară, arestat pe 30 iulie şi mort în 1942, Paul Vatamanu, arestat la 25 iunie 1941 şi mort în 1942 - toţi acuzaţi de trădare de patrie (a Rusiei!). Din nesfârşita listă să mai amintim pe avocatul, poetul şi publicistul Gheorghe Druţă, fostul primar al Chişinăului, Nicolae Bivol, omul politic, şi agronomul Emanoil Catelli şi mulţi, mulţi alţii.

Acuzaţiile, formulate aiuritor, sunau: „membru al partidului culacilor antisovietici“ - citeşte Partidul Naţional-Ţărănesc! - sau „a făcut parte din gruparea trădătoare de patrie, Sfatul Ţării“ etc. Aceeaşi soartă a fost împărtăşită de foştii ofiţeri ai Armatei Albe, dar şi de funcţionari civili şi militari care, pentru mai multă siguranţă, au fost transferaţi la Tiraspol.

Deznaţionalizarea

Teroarea stăpânea străvechile ţinuturi ale Basarabiei şi ale nordului Bucovinei. Din fiecare localitate erau ridicate, pe baza aceloraşi blestemate liste, sute de români. Până la 15 februarie 1941 au fost arestate 48.000 de persoane. Arestaţii mai puţin periculoşi erau deportaţi, cei consideraţi periculoşi erau asasinaţi, după ce, sub tortură, spune Paul Goma, li se smulgeau scrisori care trebuiau să pară expediate din... Siberia. Aşa se explică faptul că în septembrie 1941, la Chişinău, într-o groapă comună au fost descoperite 87 de cadavre, la sediul NKVD din Ismail şase cadavre, dintre care o femeie cu mâinile legate la spate, iar exemplele ar putea continua.

Deportarea organizată cu mult timp înainte de ocuparea Basarabiei şi a nordului Bucovinei se făcea, de asemenea, pe bază de liste. Erau trimişi în Siberia sau în îndepărtatul Orient capi de familie, dar şi familii întregi. Numărul deportaţilor nu se cunoaşte cu precizie, se crede că cel puţin 300.000 de persoane, iar în locul lor au fost aduşi circa 200.000 de nemoldoveni. Era începutul deznaţionalizării.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 772֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI