Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

TENSIUNEA, LA CONTROL!

Hipotensiunea este termenul medical ce desemnează o valoare scăzută a tensiunii arteriale (mai puţin de 90/60), cea normală fiind situată în jurul valorii de 120/80. Hipotensiunea poate ascunde anumite afecţiuni, în special la persoanele în vârstă, producând un flux sangvin inadecvat la inimă, creier şi alte organe vitale.

Problemele de sănătate apar atunci când tensiunea scade brusc şi creierul este privat de un flux sangvin adecvat. Acest fenomen poate duce la apariţia senzaţiei de ameţeală. Ea apare de obicei la ridicarea în picioare din poziţie culcată sau şezândă, fiind cunoscută sub denumirea de hipotensiune posturală sau ortostatică. Un alt tip de hipotensiune este cea postprandială şi apare la scurt timp după masă.

Apare ca urmare a concentrării unei cantităţi mari de sânge la nivelul tubului digestiv, necesară pentru digestie.
Atât incidenţa hipertensiunii, cât şi cea a hipotensiunii cresc odată cu vârsta. De asemenea, fluxul sangvin la nivel cerebral scade cu vârsta, estimându-se un procent de 10-20% la persoanele în vârstă cu afecţiuni de tipul hipotensiunii.

Nu neglijaţi simptomele hipotensiunii!

În cazul în care tensiunea arterială scade foarte mult, există marele pericol ca organismul să nu primească destul oxigen, astfel încât să îşi exercite funcţiile normale. Scăderea cantităţii de oxigen din organism poate avea ca rezultat funcţionarea deficitară a inimii şi creierului, putând produce dificultăţi de respiraţie. De asemenea, o persoană cu hipotensiune îşi poate pierde cunoştinţa sau intra în şoc, situaţie în care organele interne îşi încetează funcţia.

Astfel, este important ca persoana în cauză să solicite îngrijiri medicale imediat ce apar simptome ale hipotensiunii.

Sfaturi practice

În multe cazuri, hipotensiunea cronică poate fi tratată eficient prin dietă şi modificări ale stilului de viaţă. Iniţial, medicul poate sfătui pacientul să-şi crească tensiunea făcând câteva schimbări simple: consumul unei diete bogate în sare, consumul din abundenţă de lichide, minimum opt pahare pe zi. Se recomandă băuturile ce se consumă în timpul efortului fizic, care sunt bogate în sodiu şi potasiu, precum şi efectuarea în mod regulat a activităţilor fizice pentru a întreţine un flux sangvin tisular adecvat. Trebuie evitată ridicarea obiectelor grele, nu este recomandată expunerea la apă fierbinte.

Pentru a evita problemele cu hipotensiunea postprandială, se recomandă ca pacientul să mănânce mai puţin şi mai des şi să se odihnească după mese, pentru a diminua episoadele de vertij (ameţeală).

În cazul în care este tolerată, se recomandă consumul moderat de cafea dimineaţa. Cantitatea de cafeină conţinută în mod normal în două ceşti de cafea (250 mg) poate avea ca efect ameliorarea hipotensiunii la adulţii tineri şi poate fi utilizată, în limite de siguranţă, şi de către persoanele în vârstă. Dacă aceste măsuri nu îmbunătăţesc starea pacientului, este necesar un tratament medicamentos.

Dietă pentru hipotensivi

În general, hipotensivilor li se recomandă să mănânce bine şi să practice exerciţii fizice de sănătate, adecvate acestei afecţiuni. Consumaţi carne de vită, în orice formă, dar, mai ales, tocăniţă. Mestecaţi zilnic câte o bucată de ghimbir proaspăt, ca pe bomboane. Puteţi să adăugaţi câteva felii de ghimbir în supe, ciorbe sau în mâncărurile cu sosuri.

Dacă vă place vinul, puneţi două linguri de zahăr într-un pahar cu vin alb sec şi beţi de două ori pe zi. Pentru cei care nu suportă zahărul sau vinul, există altă reţetă: puneţi la fiert 500 ml de apă; când dă în clocot, adăugaţi o lingură de coji de mandarine tăiate mărunt, 4-5 mieji de nucă şi o linguriţă de miere. Fierbeţi pe foc mic timp de 15 minute şi beţi zeama caldă rezultată în fiecare dimineaţă şi seară.

Irina TRUŢESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 772



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI