Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Tabără, rezervat în faţa „partiturii“ văcarilor

Cei aproximativ 100 de crescători de bovine care au protestat, timp de trei zile, în faţa Ministerului Agriculturii pe ritmurile unei orchestre de alămuri nu l-au sensibilizat deloc pe ministrul Valeriu Tabără.

În perioada 16-18 noiembrie 2011, membri ai FCBR, ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Bovine din România (AGCBR) și ai Sindicatului Crescătorilor de Bovine din România (SCBR) afiliat la Agrostar au pichetat sediul MADR.

„Din 2007 încoace, noi nu ne-am obținut banii niciodată, decât în stradă. Acum am ieșit pentru că suntem nemulțumiți de Proiectul de hotărâre înaintat la Guvern de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este vorba despre cuantumul pe cap de animal, de numai 460 de lei, reprezentând Plata Naţională Directă Complementară. Această sumă o considerăm jignitoare la adresa noastră. Înțelegem constrângerile bugetare, dar nu putem accepta numai 50% din banii care ni se cuvin. De aceea, am avansat cel puțin 700 lei/cap“ – a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), în exclusivitate pentru Lumea Satului.

Nemulțumirea lor este cu atât mai mare cu cât Uniunea Europeană a aprobat o sumă totală de 337 de milioane de euro, ceea ce ar însemna cel puţin 800 de lei/cap de animal.

Protestatarii cer, de asemenea, acordarea a 73 de euro per hectar, pentru sectorul vegetal, din bugetul naţional, ca Plată Naţională Directă Complementară, dar la MADR se vorbește de numai 62 de euro/ha.

Cum s-au redus ajutoarele la 20%

Claudiu Frânc (foto) ne-a explicat că această formă de sprijin, singura de care beneficiază crescătorii de vaci acum, are o creștere anuală convenită de 15%, începând din 2007 și până în 2013. În 2009, cuantumul ajunsese la 571 de lei. Conform calculelor sale, în 2011 ar fi trebuit să urce la aproape 900 de lei, sumă notificată și aprobată de Uniunea Europeană.

„Nu știm prin ce socoteli MADR vine astăzi și ne spune că ne-a acordat o creștere de 10% față de 2010. Însă anul trecut, dintr-o mare eroare, conducerea de atunci a ministerului (ministru era Mihai Dumitru – n.n.) a încercat să distrugă această formă de sprijin a vacii din România“ – s-a plâns președintele FCBR.

Conform celor spuse, în 2009 un fermier primea 571 de lei/cap PNDC, 0,30 lei/litrul de lapte predat la procesare, 200 de lei din programul strategic al ANSVSA, 7 lei/doza de material seminal (în total vreo 200 de lei!). Una peste alta, se ajungea anual la vreo 2.500 de lei/cap.

„Guvernanții nu înțeleg că acel ajutor de 0,30 lei/l a dus la creșterea volumului de lapte înregistrat cu 500.000 t, deci și a încasărilor la buget nu numai din lapte, ci din tot fluxul de producție. În anul de cotă 2008-2009 s-au predat la procesare, cu acte, aproape 800.000 t de lapte, iar în 2009-2010 s-a ajuns la 1,3 milioane de tone pentru că oamenii au fost stimulați să ceară acte pentru a primi acei 0,30 lei/l“, a precizat Frânc.

Posibilă radicalizare a protestelor

În cazul în care lista cu revendicări nu va fi soluționată, crescătorii de bovine vor organiza acţiuni de protest în toată ţara, cu animale şi utilaje, şi vor bloca drumurile europene pentru că, altfel, nu-și mai pot continua activitatea, după cum s-a exprimat Toader Neaţă, preşedintele AGCBR.

Ministrul consideră protestul nejustificat

„Dreptul la grevă nu este îngrădit, după câte ştiu eu. Foarte bine, să facă grevă! Agrostarul are multe lucruri de făcut până să ne dea lecţii“, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În opinia sa, protestul nu se justifică, în condiţiile în care subvenţiile în acest sector au crescut cu 12% și abordarea bugetară pentru 2012 va fi una prudentă.

„Protestul crescătorilor de vaci nu se justifică acum decât din punct de vedere politic şi al unei anumite atitudini a Agrostar pentru că, de când am preluat mandatul la minister, au avut numai critici fără justificare şi fără argumente. Noi am dorit întotdeauna creşterea subvenţiilor, nu scăderea lor, ceea ce se şi vede.

Dacă anul trecut am avut o plată de 410 lei pe cap de animal, anul acesta avem aprobată o creştere cu 12%, adică până la 460 de lei pe cap de animal. Mai mult de atât nu se poate. Nu cred că au ce să ne impute, mai ales că anul trecut, când am venit eu la minister, nu era nimic pentru animale. Am ajuns la o cotă cu care vom merge în continuare şi la care se mai adaugă subvenţiile pe suprafaţă şi cele din zone defavorizate. Deci nu există scăderi de subvenţie“ – a precizat Valeriu Tabără.

Ministrul a adăugat că 2012 va fi un an greu, cu mai puţine resurse, fiind importantă menţinerea acestor subvenţii.

Susţinere din partea ANTPAR

Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR) îşi declară susţinerea faţă de acţiunile de protest demarate de membrii organizațiilor și sindicatului crescătorilor de bovine.

Daniel Botănoiu, preşedintele ANTPAR, apreciază că Guvernul trebuie să înţeleagă responsabilitatea faţă de cetăţeni, aşa cum rezultă din Tratatul de aderare a României la UE, şi să plătească obligaţiile faţă de agricultori, crescători de animale şi celelalte categorii din sectorul agricol. Rezultatele economice arată că agricultorii au avut o pondere importantă în creşterea PIB (25%, potrivit INS), dar în această pondere se regăsesc şi datoriile restante faţă de agricultori şi crescătorii de animale.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 605



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI