Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Sub blestemul politicului

Neputinţa, disperarea, frica sunt trăiri care, fără îndoială, nu au legătură cu raţiunea. Şi, adevăr iarăşi cunoscut, somnul raţiunii dă naştere la monştri. Nu sunt speculaţii filosofice. Cine şi cui îi mai arde în vremea noastră de constructe filosofice? Prea dură, prea neîndurătoare a devenit viaţa românilor ca să rămână vreme şi pentru altceva.

Între deziluzii şi deznădejde

De la un timp, de vreo 20 de ani încoace, vreau să spun, speranţele sunt îngropate de deziluzii, optimismul de deznădejde. A fost şi continuă să fie ca şi cum ai pleca la drum pe o uliţă însorită fără să-ţi imaginezi că fundătura nu e prea departe. Aşa că, la ceas de bilanţ bagi seamă că în fapt ai parcurs un pas înainte şi doi înapoi.

Până şi statistica acuză

O recentă statistică dată publicităţii la noi, la noi în România, dezvăluie o crudă şi descurajatoare realitate.
• Peste 38% dintre români spun că o duc infinit mai rău decât înainte de 1989.
• Alţi 23% susţin că o duc la fel, în timp ce doar în jur de 15% sunt de părere că le e ceva mai bine. Şi, că este aşa, se poate lesne demonstra.  Statul, sistemul menit să-l apere şi să-l susţină pe cetăţean, la noi tocmai s-a rupt de propriul popor. Realităţile trăite de o parte şi de alta sunt lumi paralele. Decidenţii se bâlbâie. Orbecăie prin ceaţa densă a incompetenţei.

Mai rău decât fabula prostiei

E ca şi celebra fabulă cu „racul, broasca şi o ştiucă“. Sau, cum zice înţelepţit românul, „unul trage hăis, iar celălalt cea“. O decizie luată astăzi este infirmată mâine. Se taie bruma de câştig a celor mulţi, sunt protejaţi şpăgarii. Însuşi mai-marele gărzii financiare rostea recent despre proprii amploaiaţi că, citez „iau şpagă“. Deşi minţile luminate ale planetei într-ale economiei susţin că sporirea poverilor în vreme de criză este o nesăbuinţă ce blochează orice speranţă de relansare economică, guvernanţii români acţionează tocmai dimpotrivă. Dreptul la replică, la recurs a fost confiscat. „Aşa am hotărât!“, „aşa vrem noi“, „ciocu’ mic“ sunt formule de toată ziua.

Intrare în beznă

Între timp, alunecăm încet, încet în întuneric. Natura dezlănţuită ne-a dat cu tifla. Agricultura, cândva fala României, o rezervă economică incontestabilă, a fost dată la spate. „Nu sunt parale!“, spusa lui Tănase. Între timp, se importă. Pe bani grei! Să ajungi să întinzi mâna la vecini, şi încă la preţuri ce sfidează regula, e nu un semn de neputinţă, ci mai degrabă de prostie. Echilibrul a fost, aşadar, învins. Raţiunea, vă mai ziceam, trecută la index. Sub osânda prostiei Politicul a învins competenţa. Vorba e, până când? Veşnicim prostia, osândind o naţie? Se vede cu ochiul liber că am luat-o „pe arătură“. Avem încă atuuri puternice care să ne dea speranţa că stă în putinţa noastră să navigăm cu „vânt la pupa“. Ne trebuie însă un căpitan destoinic, un om căruia să-i pese de cel sărman. Când treci povara ţării pe umerii împovăraţi şi ei de ani ai celor bătrâni şi nevoiaşi, taxând fără milă pensii şi aşa de mizerie, tare mi-este că ţi-ai atins deja limita competenţei. Ceasul al doisprezecelea a cam trecut. Dar ştiţi vorba – „E un început în tot sfârşitul!“. Sau slova poetului – „Să nu dea Dumnezeu cel sfânt!“…

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 630֩ Comentarii

 
֠ 1.     kesarion -- (2-August-2010 )
Imi blestem si acum ceasul,cind,ca un timpit(produs al scolii romanesti,e drept,de dinainte de "revolutie")am hotarit sa ma transform dintr-un taran dac liber,in "fermier european".Am accesat niste fonduri,printr-o masura,cu gindul de a-mi transforma exploatatia familiala(destul de mare)intr-o ferma moderna. Gresala fatala!Am luat bani pentru cofinantare de la banca si acum,ma inprumut pe la prieteni,sa-mi platesc ratele,cu speranta ca vor veni subventiile pe suprafata(pe 2009),asa cum ne tot duce cu zaharelul domnul D.Celelalte subventii,s-au dus...Sprijin de la guvern? Prin vise, poate!

֠ 2.     zlate nicolae -- (5-August-2010 )
a devenit la moda sa vedem la tv, in ziare critici la adresa guvernului actual si atuturor guvernelor care s-au perindat din i990 in coace.daca stim cu ce ne ajuta. un lucru e sigur ca trebuie inceput cu investitii in agricultura detinatorii de terenuri sa se asocieze in structuri de cultivarea pamantului si desfacerea a produselor cat mai mult prelucrate

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI