Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Stuful sufocă Delta

Cel mai mare areal din lume pe care creşte stuful este Delta Dunării. Teoretic, ţinutul numără 15 zone de recoltare, care însumează 280.000 ha. În realitate, această bogăţie naturală nu mai este exploatată aproape deloc.

„În ţară nu se mai foloseşte această resursă regenerabilă pentru că Fabrica de hârtie şi celuloză de la Brăila şi-a modificat tehnologia şi astăzi foloseşte paiele. Aşa că nimeni nu mai are nevoie de stuf“ – a declarat Romulus Ştiucă, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) pentru Lumea satului.

În timp ce românii nu mai sunt interesaţi, străinii folosesc stuful nostru pentru acoperirea caselor de vacanţă, pentru limitări de proprietăţi în locul gardurilor şi pentru paravânturi împotriva nisipului, protejând astfel vegetaţia de pe cordoanele litorale. Pentru că este mult mai ieftin decât lemnul sau oricare alt material de construcţii!

Ce aruncăm noi adună străinii!

„Stuful este evaluat de institutul nostru pe toate zonele de recoltare. La ora actuală, există un singur agent economic interesat de exploatarea acestei bogăţii, care recoltează numai 18.000 de tone. Stuful ajunge în statele vest-europene, cum ar fi Italia, Austria, Germania sau Olanda“ – a precizat Ştiucă.

Directorul general al INCDDD consideră că o soluţie pentru a nu pierde anual sute de mii de tone ar fi dezvoltarea unor fabrici mici, locale, de exemplu pe malul Braţului Sfântul Gheorghe, unde există suficientă materie primă şi mână de lucru ieftină. Aici stuful ar putea fi recoltat, balotat şi trimis în ţară, măcar pentru acoperişuri, garduri şi paravânturi, aşa cum fac străinii, dacă nu mai avem nevoie de hârtie şi celuloză. Chiar aşa, de ce să obţinem hârtie şi celuloză din stuf, când „băieţii deştepţi“ iau din import aceste produse?

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 1348



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI