Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Strugurii păstrează sănătatea

Îmi aduc aminte cât de plăcut era în copilărie să mă furişez în grădina părinţilor mei. La umbra viţelor-de-vie, strugurii copţi îmi împărtăşeau din dulceaţa şi parfumul lor. Pe atunci nu ştiam însă cât de sănătos era obiceiul meu de a mânca cu atâta poftă bobiţele sângerii. Astăzi este sigur că, pe lângă vinurile gustoase care se fac din struguri, aceştia mai au şi proprietăţi terapeutice.

Consideraţi adevărate izvoare de sănătate datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, strugurii îşi dovedesc importanţa chiar şi în industria farmaceutică, boabele lor fiind folosite în prepararea multor medicamente. În compoziţia lor intră potasiu, fosfor, calciu, fier, betacaroten (antioxidant), acizi organici, bioflavonoide care sporesc rezistenţa vaselor capilare şi au efect antiinflamator, taninuri cu efect antiseptic, antiviral şi hemostatic şi fibre.

Supliment de vitamine

Printre vitaminele cele mai importante din compoziţia lor se numără vitaminele A, B1, cu proprietatea de a combate insomnia şi de a calma, B2, cu rolul de a proteja ficatul şi vitamina C. În urma unor studii s-a stabilit că o cură de 10 zile cu struguri poate acoperi 30% din nevoia de vitamine A şi C. Datorită efectelor antitumorale şi a acidului elagic, strugurilor le-a fost atribuit un rol foarte important, acela de reduce riscul apariţiei cancerului pulmonar în cazul fumătorilor pasivi şi activi. O altă substanţă din struguri, quercitina, are proprietatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor maligne.

Seminţele de struguri

Şi uleiul din seminţe de struguri este folosit în industria farmaceutică.
Sâmburii conţin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sânge. Potrivit unor studii, s-a descoperit că extractul din seminţe de struguri are capacitatea de a dezintegra prin apoptoză, adică moarte celulară programată, celulele bolnave. Astfel cresc şansele ca leucemia să se vindece. O altă proprietate miraculoasă este că ajută şi la creşterea imunităţii.

Cum şi ce consumăm

Strugurii trebuie consumaţi cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate.
În coaja şi în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai valoroase substanţe sub aspect terapeutic.

Curele cu struguri au dat rezultate extraordinare şi asupra siste­mului nervos.

O altă modalitate de a vă bucura de proprietăţile benefice ale strugurilor este sucul din aceştia. Pe lângă faptul că are un gust foarte plăcut, această băutură menţine starea de sănătate şi vitalitate. Este recoman­dat ca în fiecare dimineaţă să con­sumaţi un pahar plin cu suc din struguri

În mod normal, o cură cu aceste fructe constă în consumul între 1 şi 3 kg de struguri pe zi, timp de trei zile. Din cele 3 kg se pot face, spre exemplu, aproape 7 porţii. Este foarte important ca pieliţa ce acoperă strugurii să fie bine mestecată.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 1132



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI