Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Strategia Danone, în zootehnie

„Bine aţi venit la ferma Cerbul!“ Aşa ne-a întâmpinat administratorul acesteia, Vilmos Kusztora. Un om jovial şi plin de viaţă, fermierul din Covasna se dovedeşte a fi interlocutorul ideal, cel care-ţi spune totul despre activitatea sa dintr-o suflare, fără să apuci să-i pui vreo întrebare. Aflăm mai întâi că a cumpărat fosta incintă a vechiului CAP din comuna Brateş, satul Telechia, pe care în 2000 a populat-o cu 30 de viţei şi 10 vaci. Într-o zonă prielnică culturii cartofului, domnul Kusztora a ales vaca şi nu altă îndeletnicire pentru că a copilărit printre aceste animale pe care cândva, demult, le creşteau părinţii. Exteriorul grajdurilor nu e prea îngrijit, dar asta, se pare, e ultima grijă a unui fermier. Pe el îl interesează, în primul rând, investiţiile în calitatea laptelui şi asta înseamnă hrană pentru animale, echipamente de muls şi de păstrare a laptelui.

Pretenţioşi, dar şi conştiincioşi

Aceste calităţi îţi pot aduce în primul rând un preţ mai bun pentru lapte. Cel puţin aşa se întâmplă când lucrezi cu leaderul procesatorilor de lapte din România. „La Danone, baremul este mai strâns în ceea ce priveşte calitatea şi foarte bine face pentru că laptele este un aliment de bază“, ne spune crescătorul. Dacă la început i-a fost frică să livreze laptele la această companie pentru că auzise că pretenţiile sunt ridicate, astăzi fermierul nostru din Covasna a devenit un fruntaş în producerea laptelui conform. Adevărul este că a beneficiat şi de sprijin pe măsură chiar din partea procesatorului. Nu degeaba îl laudă acum cu atâta înflăcărare. Dacă nu ar fi primit o mână de ajutor atunci când a trebuit, astăzi poate nici nu ar mai fi existat. Cândva a vrut să acceseze SAPARD-ul. Firma de consultanţă i-a luat şi banii – nici mai mult nici mai puţin de 10 mii de euro –, l-a lăsat şi fără proiect, deci fără şansa de a primi sprijinul european mult aşteptat. De când a bătut palma cu cei de la Danone a reuşit să-şi dezvolte ferma şi să ajungă la o stabilitate care să îl încurajeze să meargă mai departe. Livrează zilnic 2.000 litri de lapte conform prerăcit, situându-se încă din 2005 pe locul I în ceea ce priveşte calitatea laptelui preluat din fermele mijlocii de către marele procesator.

Esenţial este laptele de calitate

„De când au venit în România, cei de la Danone au cheltuit bani mulţi şi s-au luptat să ne înveţe să producem şi noi lapte de calitate“, ne spune domnul Kusztora, a cărui fermă a beneficiat direct de sprijinul procesatorului.  Aceasta a fost cuprinsă în 2006 în programul „Spre Vest“, prin care a primit mai întâi un avans de 75.000 de euro cu scopul de a se moderniza şi a produce lapte de calitate. „M-am bucurat foarte mult, vă daţi seama, ca orice om de afaceri care primeşte practic un credit fără dobândă şi fără ca preţul laptelui livrat să fie afectat în vreun fel“, afirmă fermierul.

Investiţii care continuă

Pentru a ajunge la acest lapte de calitate în primul rând s-a impus modernizarea mulsului.
„Dacă nu ai sală de muls nu poţi face performanţă, nu poţi fi numit fermier european“, spune crescătorul. Aşa se face că avansul primit l-a investit în sala de muls de unde laptele pleacă în circuit închis direct în tancul de răcire. Acesta e golit zilnic de cisterna trimisă de Danone. „E lucru mare să ştii că ai asigurată valorificarea pentru o asemenea producţie“, adaugă fermierul.  Cu subvenţia primită de la stat pentru laptele conform a reuşit să modernizeze două dintre grajdurile fostului CAP. Mai are două de modernizat, dar pentru asta îi mai trebuie ceva bani. Cum sprijinul de la stat a fost sistat, speranţa lui stă tot în conlucrarea cu procesatorul.

Preţul rămâne, totuşi, o problemă

Nu puteam să nu-l întrebăm şi de preţul cu care vinde laptele. „Pot să dea un pic mai mult cei de la Danone, asta-i realitatea, vă spun deschis. Dar ne bucurăm că ne plătesc la timp. Nu întârzie o zi cu plata pentru că ştiu că trebuie să asigurăm animalelor hrana necesară. În plus, ne-au asigurat gratis tancul de răcire, care costă în jur de 18 mii de euro“, mai spune fermierul. Cu toate că înţelege că a venit criza şi preţurile la lapte au scăzut în toată Europa, Vilmos Kusztora şi-ar dori ca ele să fie măcar la nivelul celor din 2008.

Îngrijitor, păstor, manager...

Investiţiile făcute i-au permis să mai renunţe la forţa de muncă. În 2005, înainte să investească în modernizare lucrau 32 de oameni pentru a produce laptele. Astăzi în fermă mai lucrează doar 8 salariaţi, cu toate că efectivele au crescut mult de atunci: 200 de animale, dintre care 130 vaci cu lapte. Dintre angajaţi, trei sunt membrii familiei. „Băiatul, inginer, este şef de fermă, soţia e contabilă, iar eu sunt  îngrijitor, păstor, manager şi şofer“, încheie fermierul.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 962



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI