Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Străinii ne învaţă cum să distrugem PĂDURILE

Studiul pe care-l supunem atenţiei a fost dezbătut într-o consfătuire organizată în februarie 2008 la Sinaia, cu participarea reprezentanţilor MADR, RNP – Romsilva, asociaţiilor proprietarilor de păduri, ONG-uri, la care nu au fost invitaţi membri ai Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor şi ai academiilor.

După cum se ştie, pădurile ţării – atât de necesare pentru asigurarea echilibrului ecologic şi implicit a siguranţei naţionale – sunt ameninţate în structura şi existenţa lor de o multitudine de factori agresivi, cum sunt: schimbările climatice globale, corupţia şi tăierile ilicite, legislaţia silvică permisivă, consecinţele distructive ale legilor nechibzuite de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere ş.a. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, în ultimul timp, la aceşti factori distructivi se adaugă insistenţele unor instituţii internaţionale care urmăresc majorarea nejustificată şi periculoasă a volumului tăierilor în pădurile ţării, în interesul unor firme forestiere străine, deja prezente şi aflate în plină dezvoltare în România, cum sunt Schweighofer şi Egger.

Prada însumează 10 milioane mc

Următorul exemplu este edificator din acest punct de vedere. O firmă austriacă, Austroprojekt (un SRL puţin cunoscut), desemnată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi finanţată de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare prin Guvernul Austriei, sub para­vanul studiului referitor la silvicultura şi industria forestieră din România, în baza unor calcule simpliste, globaliste, ignorând realităţile româneşti, recomandă majorarea volumului tăierilor din pădurile ţării noastre de la 16-17 milioane mc, cât a fost în ultimii doi ani, la 23-27 milioane mc pentru următorii ani, respectiv cu până la 10 milioane mc mai mult! Tot atât cât prevedea pentru perioada 2000-2010 aşa-zisul „Program naţional pentru conservarea pădurilor“ din 1976, promulgat de Ceauşescu şi abrogat după evenimentele politice din decembrie 1989. Cu precizarea că atunci fondul forestier al României nu era decimat ca astăzi.

Două recomandări periculoase

În acest scop, firma austriacă Austroprojekt, prin stadiul preliminar, a adoptat, în principal, următoarele măsuri foarte periculoase:

– tăierea pădurilor înainte de vârsta normală a exploatabilităţii, soluţie agreată în trecut şi de regimul comunist, dar combătută de comunitatea oamenilor de ştiinţă români şi, spre binele ţării, rămasă neaplicată;
– creşterea cu circa 65% a volumului de extras prin rărituri în pădurile tinere, ceea ce le-ar destabiliza şi periclita viitorul.

Să nu mai vorbim şi de alte măsuri recomandate de firma austriacă, nepotrivite condiţiilor naturale şi sociale ale României. Poate că diriguitorii ţării şi ai sectorului respectiv vor realiza cât de păgubitoare pentru România sunt propunerile firmei amintite şi vor lua măsuri de revizuire a lor. Nu de alta, dar omenirea are mai mare nevoie de păduri decât de lemnul lor.

Marian STOICESCU, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 648֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI