Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ştiaţi că…

…mustăţile câinelui pot detecta cele mai sensibile mişcări din aer? Mustăţile sunt sensibile la atingere şi sunt situate pe botul câinelui, deasupra ochilor şi sub maxilar.

…câinii pot produce doar aproximativ 10 sunete?

…câinii transpiră prin perniţele lăbuţelor şi nu prin salivă?

…baseţii sunt cele mai mici rase de câini folosiţi pentru vânătoare? Corpul lor este foarte aproape de sol, iar acest lucru le uşurează pătrunderea şi strecurarea prin tuneluri.

…ogarii au apărut în Anglia înainte de secolul al XIX-lea, fiind crescuţi de aristocraţi pentru jocurile de vânătoare cu care îşi petreceau timpul? Însă rasa a fost descoperită în Egipt, încă de acum 5000 de ani!

…vacile au fost domesticite în mileniul 9 î.e.n? Prima dovadă materială datează din 8300 î.Hr. şi s-a descoperit în Cipru (primele urme ale apariţiei vitelor şi agricultorilor).

…media de lactaţie pentru o vacă este de 7 ani? Cea mai bătrână vacă înregistrată vreodată a fost Big Bertha. A atins 48 de ani în 1993. Mai deţine şi recordul pentru naşterea a 39 de viţei. O vacă sănătoasă produce în toată viaţa ei vreo 200.000 pahare de lapte. 12 vaci formează o ciurdă.

…Chianina este rasa cu cele mai robuste exemplare, cunoscută din vremea etruscilor şi pomenită în scrierile lui Pliniu cel Bătrân? Numele Chianina se trage de la valea Chiana, din Toscana, locul de provenienţă a rasei.

…în pădurile tropicale, unde nu se schimbă anotimpurile, copacii nu au inele anuale?

…în America de Nord creşte un copac (pe care băştinaşii îl numesc „pomul-dracului“), a cărui coajă conţine foarte mult fosfor, încât noaptea, lângă tulpina lui, se poate citi ca în orice sală de lectură?

…China reprezintă cel mai mare  consumator de carne de porc, pe plan mondial?

…în locurile pe unde au trecut vacile prin apă, la câteva minute după aceasta se va prinde peşte foarte bine prin acel loc?

…dacă păstraţi ştiuletele de porumb în lapte la congelator se va păstra pentru mult timp având aceleaşi calităţi? Boabele de porumb se păstrează foarte bine în frigider, dacă sunt acoperite cu ulei?

…în pustiurile din Peru creşte un cactus (El cactus andante) care poate să meargă? În loc de rădăcini el are nişte excrescenţe acoperite cu ţepi ascuţiţi. Când bate un vânt puternic, cactusul se deplasează pe distanţe mari, luându-şi umezeala şi hrana nu din sol, ci din aer.

…cactuşii din specia Saguaro, care pot fi găsiţi în deşertul Nevada, cresc mai puţin de 25 de milimetri în primii 10 ani de viaţă?

…floarea cea mai puternic mirositoare este cea a cactusului american? Mirosul ei se simte la o distanţă de 1 km.

…aproape întreaga tulpină a cactusului este formată din ţesut parenchimatic cu rol de depozitare a apei, astfel că 80-90% dintr-un cactus este apă?

…în Arizona, cine taie un cactus riscă 25 de ani de închisoare?

…deşi este o plantă mereu verde, cactusul Opunţia se poate ofilii sau scorojii în aparenţă iarna, iar paletele redevin verzi primăvara.

… indienii Dakota şi Pawnee aplică pe răni, pe muşcături de şarpe sau în locurile bolnave de reumatism un fel de cataplasme preparate din paletele decojite ale Opunţiei? Sucul fructelor este folosit ca tratament pentru negi, iar un ceai din opunţia este folosit ca tratament pentru bolile de plămâni.

…polenul poate călători prin aer cca 650 km şi poate ajunge la o înălţime de 3.000 m?

…un botanist suedez a realizat un ceas cu totul şi cu totul special? Bazându-se pe faptul că unele flori se trezesc şi adorm la ora exactă, el a plantat flori într-o anumită ordine; în acest fel a creat un ceas „viu“, ale cărui flori se trezesc pe rând, indicând astfel ora exactă

…planta minune pentru sănătate, aloe vera, conţine şase agenţi antiseptici care distrug bacteriile, ciupercile şi viruşii? Seva plantei, care trebuie să fie veche de cel puţin doi ani, se foloseşte cu succes contra herpesului, arsurilor, eczemelor. Intern este bună la ulcer, prevenirea tumorilor şi întărirea sistemului imunitar

…unica plantă carnivoră din România, specie care datează din perioada Glaciaţiunii, a înflorit în Harghita? Fenomenul este aşteptat de botaniştii din toată lumea, care parcurg mii de kilometri pentru a o studia.

...în mod natural, mica plantă carnivoră, „Drosera Rotundifolia“ se găseşte la Tinovul Mohos, în cel mai sudic punct de vegetaţie de pe glob. Planta ademeneşte insectele cu tentaculele acoperite de seva otrăvitoare. Tentaculele de pe marginea petalelor se închid, iar seva plantei înveleşte insecta şi o dizolvă complet, până nu mai rămâne decât chitina.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 1222



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI