Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ştiaţi că...? (20 din 2010)

…Cei mai ingenioşi constructori din rândul mamiferelor sunt castorii

Aceste vieţuitoare se dovedesc a fi nişte ingineri iscusiţi, care reuşesc cu multă trudă să-şi construiască adevărate cămine. Castorii care trăiesc pe malurile râurilor clădesc pe cursul lor adevărate baraje, care stăvilesc apa formând iazuri. Construcţiile lor au atins uneori şi dimensiuni de patru metri înălţime şi şase sute de metri lungime. Din cauza barajelor înălţate de castori se formează adevărate iazuri, pline de vegetaţie, unde foarte multe specii de animale şi păsări îşi fac un cămin. Pentru a ridica aceste baraje şi pentru a-şi construi vizuina, castorii trebuie să procure materia primă, mai exact trunchiuri subţiri de copaci şi crenguţe.

Oamenii de ştiinţă spun că un castor poate să roadă un trunchi de 15 cm în mai puţin de o oră. Această activitate revine de obicei masculului. Din timp în timp, el se opreşte din ros şi ascultă ca nu cumva copacul să trosnească. Acesta este un semn că pomul este gata să se prăbuşească. Odată doborât copacul, în ajutorul masculului vine şi femela. Împreună îndepărtează crengile şi îl transportă în iaz. Este însă foarte primejdios pentru aceste animale să plece din habitatul lor natural, aşa că, pentru a-şi procura hrana şi materia primă, castorii sapă canale către destinaţia dorită. Odată săpate, aceste canale sunt umplute cu apă, castorii reuşind astfel să ajungă în preajma copacilor fără să iasă din habitatul lor normal şi fără să se expună prădătorilor.

Într-o săptămână pot construi o vizuină de un metru înălţime şi 15 cm lăţime. Pe malul lacului format, castorii îşi înalţă căsuţe din ramuri împletite, având aspectul unor colibe. Vizuina, concepută cu intrarea pe sub apă, este acoperită cu crenguţe şi frunze peste care aceste vieţuitoare pun un strat de mâl, care are rol termoizolator. În interiorul ei este foarte cald, chiar dacă, afară temperatura poate ajunge la -40 grade Celsius. Ascunşi în culcuşul lor călduros, castorii au aici tot ce le trebuie pentru a trece cu bine de lunile de iarnă. Feriţi de gerul năprasnic de afară şi înfruptându-se din proviziile adunate din toamnă, aceştia intră practic într-o perioadă de hibernare.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 1047



֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI