Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ştiaţi că...? (18 din 2010)

Despre rechini, hiene şi cobre

… Văzul vulturului este atât de bun încât poate repera un obiect de 2 cm de la o distanţă de 180 de metri.

…Un rechin poate înota 90 km pe zi fără încetare.

…O femelă rechin poate purta în pântec până la 20 de pui, dar unul singur se va naşte. Explicaţia constă în faptul că acest unic moştenitor al răpitorului îşi dezvoltă încă din pântec aptitudinile de ucigaş. Pentru a-şi demonstra supremaţia, micii rechini duc chiar şi în burta mamei o luptă pentru supravieţuire. Aşa se face că cel mai puternic îi mănâncă pe ceilalţi dinainte de a se naşte.

…În cazul femelei rechin tigru lucrurile stau un pic diferit. Aceasta poartă în pântec până la 40 de pui, care se vor naşte toţi. Însă, în decurs de trei ani, doar patru pui din cei concepuţi iniţial vor supravieţui în lupta cu prădătorii.

…În haitele de hienă ierarhia este foarte riguroasă, iar cel care are curajul să o încalce este fie alungat, fie pedepsit de către restul membrilor. Rolul de lider revine de fiecare dată femelelor, care pot rămâne la conducere foarte mulţi ani. Parcă pentru a consolida statutul de conducător al femelei hienă, natura a înzestrat-o cu ceva aparte: aparat reproducător masculin fals.

…O cobră egipteană poate ataca la o distanţă de 60 cm într-o singură secundă.

…Cel mai mare fluture din lume se numeşte Regina Alexandra şi are dimensiunile unei farfurii normale. Acesta este urmat, ca mărime, de fluturele Goliat.

…Bibanii de Nil pot atinge greutatea de 90 kg.

… Culoarea roz-roşiatică a păsărilor flamingo este dată de pigmenţii din hrană.

Din cartea silvică a recordurilor

…Cel mai înalt copac din lume este sequoia şi poate atinge înălţimi de până la 90 de metri.

…Tamarixul este un copac ce creşte doar în regiunile aride ale deşerturilor. Pentru a supravieţui în aceste „cuptoare încinse“ a trebuit să îşi adapteze fiziologia în funcţie de condiţiile de aici. Aşa se face că pentru a se bucura de apă, tamarixul a dezvoltat rădăcini care pot ajunge până la 15 metri adâncime.

Dintre ciudăţeniile TERREI

…În deşert, dimineaţa la ora 9, temperatura atinge deja 48 de grade Celsius, în vreme ce peste noapte poate scădea până la 0 grade Celsius.
…Deşi deşertul ni se înfăţişează ca o întindere de nisipuri fine, în aceste regiuni vitregite există porţiuni destul de mari în care particulele fine de nisip sunt înlocuite cu pietre de dimensiunile unor mingi de golf. Aceste zone poartă denumirea de hamada şi sunt nişte veritabile ascunzători pentru scorpioni şi şerpi.

…Lava vulcanică are o temperatură de 2.700 grade Celsius..

…Pe soare, tempe­ratura ajunge la 5.000 grade Celsius.

…Încălzirea globală este un fenomen foarte dezbătut şi controversat în acelaşi timp. Însă, în ajutorul oamenilor de ştiinţă care susţin că acest proces de accelerare a încălzirii globale se întâmplă şi că efectele vor fi devastatoare vin o serie de studii şi cercetări ştiinţifice de amploare. Un exemplu elocvent este faptul că, în ultimii 40 de ani, calota glaciară a pierdut 40% din grosime. Îngrijorate de această situaţie, 49 de ţări au semnat un tratat prin care Antarctica ar trebui să fie protejată de orice intruziune umană, fiind un loc destinat ştiinţei.

Enigmele Universului

…În 1970, pe planeta Marte a fost descoperit un munte de trei ori mai mare decât Everestul şi cu o lăţime care echivalează cu lăţimea Spaniei.
…Pe planeta Neptun există vânturi care ating 1.500 km/oră şi care, pe deasupra, sunt drapate cu gaz metan.

…Steaua Betelgeuse este una dintre cele mai strălucitoare astre, care emite lumină de 10.000 ori mai multă decât însuşi Soarele. Aceasta face parte din constelaţia Orion, iar muritorii o pot admira doar în timpul iernii. Despre aceasta, oamenii de ştiinţă spun că este o stea supergigantă, de aproximativ 1.000 de ori mai mare în diametru decât Soarele. Vorbind în termeni astrologici, Betelgeuse este una dintre astrele a căror viaţă este destul de scurtă în comparaţie cu cea a altor stele.

Bătrâna stea a luminat cerul câteva milioane de ani, dar toată strălucirea şi frumuseţea ei sunt pe cale să se stingă într-o explozie gigantă, numită de oamenii de ştiinţă supernovă. Acest fenomen este atât de puternic încât va putea fi observat chiar şi pe timpul zilei, fără să fie necesar vreun obiect special conceput. Locul ei a fost deja luat de o altă entitate astrală, care se pare că are dimensiuni mult mai mari decât Betelgeuse. Este vorba despre steaua demon, despre care oamenii de ştiinţă susţin că este de 600 de ori mai mare decât regina cerului de până acum.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 950



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI