Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Starea de vegetaţie a culturilor

Într-o decla­raţie de presă, ministrul agriculturii  Ilie Sârbu recunoaşte că seceta afectează deja grav 1 milion de hectare. Specialiştii din cercetare afirmă că în multe zone starea de vegetaţie a culturilor este mai mult decât îngrijorătoare. De departe, cea mai afectată este cultura mare, în timp ce pomicultorii şi viticultorii încep să resimtă acum stresul hidric acumulat de-a lungul ultimilor ani. Cel mai mult îi îngrijorează prognozele date pentru următoarele luni, care prevăd temperaturi ridicate şi cantităţi de apă mult mai mici decât limitele normale. Pe scurt, secetă extremă.

Cerealele de toamnă

Apreciere generală a lanurilor de grâu: 39% stare bună, 38% stare mijlocie, 23% stare proastă.

O caracteristică aproape generală a stării actuale de vegetaţie la cerealele semănate în toamnă este deficitul de apă din sol. Seceta din primăvară ameninţă mai ales Dobrogea, mare parte din Muntenia, Oltenia, Moldova, precum şi local în vestul Banatului şi Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei.

Conform perspectivelor climatice estimate pentru lunile mai-iunie-iulie, când se prevăd temperaturi ridicate şi precipitaţii foarte scăzute, potenţialul de producţie a lanurilor de grâu şi orz ar putea fi afectat în special în lanurile semănate târziu sau nefertilizate corespunzător.

Rapiţa de toamnă. În unele judeţe ale ţării, precum Bihor, Brăila, Călăraşi şi Constanţa, peste 45% din suprafeţe sunt apreciate ca prezentând o stare de vegetaţie slabă. Deficienţele întâlnite au condus fie la reducerea proceselor de creştere, fie la avortarea florilor.

Culturile de primăvară

La jumătatea lunii mai, din totalul suprafeţelor semănate cu floarea-soarelui, aproximativ 60% erau răsărite integral, 29% parţial, în timp ce pe 11% din suprafaţa însămânţată plantele erau nerăsărite.

La porumb este greu de făcut o evaluare, ţinând seama că la această dată doar pe 38% din suprafaţa însămânţată plantele au răsărit.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 845



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI