Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Starea de sănătate a albinelor

Un aspect foarte serios de care trebuie să ţinem seama este şi starea de sănătate a albinelor. Este drept, în comparaţie cu ţările vest-europene, din acest punct de vedere stăm bine, pentru că nu am suportat consecinţele nefaste ale unor boli fatale, care au decimat atât de multe familii de albine în aceste ţări. Ar fi incorect totuşi să nu recunoaştem că, în ultimii ani, au apărut şi la noi fenomene sanitar-veterinare îngrijorătoare.

Fără a fi feriţi în totalitate de astfel de probleme, la noi chiar omul poate fi considerat un vector decisiv al situaţiei mai sus amintită. Din fericire, în ţara noastră nivelul moderat al chimizării nu are încă un efect atât de distrugător asupra biodiversităţii şi a florei spontane. Se ştie că, odată cu degradarea florei spontane, dispare şi polenul necesar dezvoltării familiilor de albine. Pe lângă acest rol important, polenul este şi un energizant pentru albină, a cărei viaţă se poate scurta, aproape la jumătate, în lipsa lui.

În ţări precum Franţa, Anglia şi Italia au fost introduse, în arealul albinelor autohtone, rase de albine care, ulterior, au determinat o poluare genetică fatală albinelor, pierzându-se astfel un număr extrem de important de familii şi care a reprezentat semnalul unui posibil dezastru ecologic.

Îmbucurător este că România nu a fost nevoită să se confrunte cu o astfel de etapă, dar şi în cazul nostru, din diferite motive, mai mult sau mai puţin cunoscute, am pierdut rase pure de albine. Avem credinţa că, sub îndrumarea oamenilor de mare valoare din apicultură, nu vom avea parte de astfel de probleme sanitar-veterinare şi că, sprijiniţi de specialiştii în domeniul publicităţii, apicultorii se vor bucura de respectul şi admiraţia cuvenită.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 765֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI