Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Staff-ul agriculturii: un ministru şi trei secretari de stat

Echipa de la agricultură pare a fi cea mai solidă din ultimii ani. Singura noutate o reprezintă ministrul Mihail DUMITRU. Numirea lui pare o surpriză doar pentru cei care nu-l cunosc. Şi, trebuie să recunoaştem, el este cunoscut mai mult la nivel înalt, decât în teritoriu. Cam aşa s-au întâmplat lucrurile şi cu Dacian Cioloş care iată că acum este comisar european. Cei doi colaboratori ai domnului Dumitru cu rang de demnitar provin, cum s-ar spune, din interiorul ministerului.

Adrian Rădulescu a fost în anturajul lui Cioloş, dar el se bucură de o susţinere puternică a agronomilor şi Ligii Agricultorilor. Are deci experienţă şi în actul conducerii ministeriale, şi în organizaţiile patronale. În plus, este un specialist care a pornit de jos, de la fermă, şi a ajuns sus, chiar foarte sus, dacă ţinem seama de rolul lui în noua echipă ministerială.
Dănuţ Apetrei, al doilea secretar de stat, este singurul demnitar din vechea echipă care şi-a păstrat postul. Cum s-ar zice, el este cel care asigură continuitatea.

Sorin Chelmu este, într-un fel, tot un om care asigură continuitatea. El revine pe postul de secretar general după o pauză de doi ani, luându-şi în serios treburile încă din prima zi de lucru.

Nimic nou la structurile departamentale

Criza nu l-a mai putut cuprinde în schema înalţilor demnitari şi pe Miron Moldovan. Asta şi pentru că omul este doar profesionist, nu şi simpatizant politic. În schema ministerului, domnia sa pare a rămâne directorul general pe viaţă a finanţiştilor agrarieni.
Dintre cei vechi, a plecat Nicolae Giugea, adică tocmai omul care, în perioada interimatului, părea a fi soluţia de viitor. El revine la conducerea ADS, unde, fiţi liniştiţi, nu o duce rău. Ba, dimpotrivă.

Domnul Mihail Dumitru susţine că va face schimbări, doar dacă va fi absolut necesar, din punct de vedere profesional. Drept dovadă, deocamdată au rămas pe posturi toţi directorii. De exemplu, Elena Tatomir rămâne director la Direcţia Politici de Piaţă în Culturi de Câmp, Maria (Mia) Toma la Direcţia Politici de Piaţă în Zootehnie, Valentin Apostol la Direcţia Generală Îmbunătăţiri Funciare şi Fond Funciar, iar Cornelia Mihai la Dezvoltare Rurală. Şi exemplele pot continua.

Gavril Mihai VĂDAN  este cel care asigură conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, reprezentând agenţia în relaţiile cu terţii şi organizând sistemul de monitorizare a programelor europene, a achiziţiilor publice şi a programului de lucrări şi investiţii necesare. Fost consilier judeţean al PDL Dâmboviţa, Gavril Mihai Vădan a câştigat concursul desfăşurat anul trecut pentru postul de director general al APDRP, post rămas vacant în data de 15 decembrie 2008. În mod sigur, el se va bucura de sprijinul politic al partidului care l-a propulsat şi este foarte probabil să rămână pe post.

Şefia APIA este ocupată de Melinda Klara Kerekes, loc pe care ar avea ceva şanse să-l păstreze, cu atât mai mult cu cât, mai nou, ungurii sunt intraţi şi ei la guvernare. Doamna Kerekes a fost numită în funcţia de director general după plecarea lui Daniel Constantin.

Doamna Kerekes are, totuşi, de rezolvat o problemă delicată, aceea a comunicării dintre ea şi subalternii săi. În cazul în care nu va convinge vor fi scoşi la înaintare oameni care au făcut multe lucruri bune pentru existenţa acestei agenţii.  Cel mai vehiculat nume este cel al domnului Dan Gherghelaş care, în trecutul nu foarte îndepărtat, a mai ocupat această funcţie!

(Traian Dobre, Valentina ŞOIMU)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 1176



֩ Comentarii

 
֠ 1.     nicu -- (17-January-2010 )
Nu ati scris nimic despre Directia de Cercetare. Probabil ca s-a desfiintat in situatia in care cercetarea agricola romaneasca este aproape in colaps.Dintre numerosii ministrii care s-au succedat in ultimii 20 de ani nu am vazut nici unul care sa puna accent pe cercetare.Probabil ca folosind rezultatele cercetarilor din tarile avansate vom ajunge la o agricultura performanta.Nu vom ajunge in mod sigur daca nu vom avea o strategie de care se vorbeste de atata timp.Cum sa se elaboreze o strategie atata timp cat nu se cunosc la multe specii care sunt suprafetele,productiile medii si totale reale.

֠ 2.     N&D -- (18-January-2010 )
Agricultura ca si administratia nu se face pe simpatii politice. Sa dea Dumnezeu sa fie bine.

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI