Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sprijin pentru cartofi şi puieţi

Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, atestaţi ca producători de seminţe sau material săditor, vor primi sprijin financiar în valoare totală de 23,225 de milioane de lei din partea statului, pentru producţia certificată oficial, destinată însămânţării şi plantării în toamna anului 2008 şi primăvara anului 2009. Banii au fost alocaţi printr-o Hotărâre de Guvern, aprobată la sfârşitul anului trecut.

Executivul a aprobat speciile şi valoarea ajutorului financiar ce urmează să fie acordat, precum şi Normele metodologice pe baza cărora se va realiza transferul fondurilor. Ajutorul financiar provine din fondurile alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2009 şi se asigură începând cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea şi decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru producţia internă de seminţe şi material săditor se realizează prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Termenul maxim până la care pot fi vândute seminţele sau se pot însămânţa ori planta, după caz, este data de 30 iunie a anului de vânzare.

Precizări

Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrelor judeţene ale APIA sau centrului APIA al municipiului Bucureşti. Cererea va fi însoţită de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienţa seminţelor şi a materialului săditor, precum şi lista şi datele de identificare a cumpărătorilor. Termenul limită pentru depunerea cererii şi a documentelor însoţitoare este 15 iulie 2009.

Hotărârea de Guvern menţionează că inspectoratele teritoriale şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor au obligaţia să verifice şi să confirme, înainte de aprobarea acestor cereri, dacă operatorii economici care solicită sprijin financiar sunt înregistraţi pentru producerea de seminţe sau material săditor, iar cantitatea pentru care solicită ajutorul financiar a fost produsă în baza unui contract şi/sau a unei declaraţii de multiplicare.

Beneficiarii sprijinului financiar

Sprijinul financiar va fi alocat pentru următoarele produse, în funcţie de categoria de sămânţă (prebază, bază, Clasele A şi B):

- cartof - valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 25 şi 35 lei/100 kg;
- pomi altoiţi şi nealtoiţi - între 250 de lei şi 700 de lei/100 de bucăţi;
- arbuşti fructiferi (zmeur, mur, coacăz, afin) - între 115 lei şi 230 de lei/100 de bucăţi;
- căpşun - între 9 lei şi 15 lei/100 de bucăţi;
- viţe altoite sau pe rădăcini proprii - între 200 de lei şi
300 de lei/100 de bucăţi.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 793֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI