Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sprijin financiar pentru zootehnie

Agricultura românească are multe nevoi şi, cu părere de rău, spunem că singurii care luptă pentru a le împlini sunt ţăranii români. Pentru o ţară cu un potenţial agricol atât de mare ca al României, este trist să vedem cum acest sector îşi pierde din valoare. Eforturile agricultorilor, oricât ar fi de mari, fără susţinerea guvernamentală par să fie o muncă de Sisif.

Este drept că, în ultima vreme, cei care gestionează treburile agriculturii par să înţeleagă vorba aceea bătrânească plină de înţelepciune care spune că toţi trebuie să tragă la acelaşi jug. Doar aşa pentru ţărani vor veni şi zile mai bune, pline de rodnicie. Este drept că ajutorul pe care îl primesc nu este unul care să răsplătească munca lor truditoare dar, cu siguranţă, este unul bine-venit.

Printre altele, susţinerea financiară în zootehnie are în vedere şi îmbunătăţirea calităţii producţiilor de carne prin implementarea sistemului de clasificare a carcaselor.  Astfel, în cazul carcaselor de porcine E – cuantumul sprijinului pentru această activitate este de 120 lei/carcasa, în timp ce pentru carcasele de porcine U  se alocă 100 lei/carcasa.Tot 100 lei se alocă şi carcaselor de bovine.

O altă categorie de sprijin priveşte şi îmbunătăţirea calităţii şi a parametrilor de producţie în creşterea efectivelor prin susţinerea producţiilor de carne şi ouă de consum. Pentru scrofiţele din fermele comerciale care provin din ferme de reproducţie în rasă pură sau hibridare, la prima fătare cuantumul sprijinului este de 150 lei/buc. Pentru carnea de pasăre – pui broiler – se alocă 1,6 lei/buc. Pentru ouăle pentru consum, categorii de greutate: M, L, XL – se acordă doar 0,05 lei/buc. Apicultura beneficiază şi ea de sprijin financiar. Este vorba de îmbunătăţirea calităţii producţiei de miere prin susţinerea familiilor de albine. Cuantumul sprijinului pentru această activitate este de 20 lei/familie de albine

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii şi igienei laptelui de vacă destinat procesării pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeană, este vorba de susţinerea laptelui livrat cu număr total de germeni (NTG) mai mic sau egal cu 100.000/ml şi un număr de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml. Pentru această activitate este de 0,3 lei/buc.

Subvenţii pentru achiziţionarea de berbeci/ţapi pentru reproducţie

De ele beneficiază crescătorii de animale şi asociaţiile de crescători de ovine şi/sau caprine, ale căror efective sunt înscrise în controlul oficial al producţiei. Acestea reprezintă 60% din preţul de achiziţie, dar nu mai mult de 1.000 lei pentru berbec.
Subvenţia se acordă de la bugetul de stat sub forma de primă la cumpărare pentru achiziţia de berbeci sau ţapi pentru reproducţie, din rase de lapte, carne sau pielicele, atestaţi prin certificat de origine. De acest sprijin beneficiază toţi crescătorii care au depus la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană, până la 25 noiembrie 2008, o cerere în acest sens, însoţită de documentele necesare.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 926



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI