Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Speranţa stă în rezerva de apă

Excesul de umiditate ar putea face chiar bine

An de an, Sever Popa, directorul grupului Sedomar din Piteşti, cultivă pe cele 1.800 ha luate în arendă. Cea care susţine activitatea societăţii este producţia de sămânţă de grâu, orz, triticale şi ierburi perene pentru furaje. Pentru o astfel de activitate, lucrările agrotehnice reprezintă factorul-cheie alături, bineînţeles, de factorii climatici pe care nu-i poate controla.  Aşa se face că iarna trecută, considerată una darnică în precipitaţii, a provocat unele greutăţi fermierului din Argeş. Din punctul său de vedere, acest anotimp i-a adus unele necazuri momentane dar care s-ar putea transforma în avantaje.

Aprovizionarea bună cu apă de acum, după două luni de vânt şi secetă ar putea deveni o simplă amintire. „Atunci o să ne întrebăm cu toţii unde e apa din iarnă!“ spune inginerul. „Cum ai da-o, lucrurile nu stau deloc bine, având în vedere că la mijlocul lui martie culturile de primăvară erau încă în aşteptare“, spune inginerul Popa. „Nu am reuşit până la acea dată să intru în câmp sub nicio formă, nici măcar cu tractorul, nu am făcut fertilizările, care în mod deosebit trebuiau făcute, ţinând cont de temperaturile scăzute. Era apă foarte multă în culturi şi nu are niciun rost să aplicăm îngrăşăminte în aceste condiţii, pentru că se pierd.“ Domnul Sever Popa se referă mai ales la zona unde se întind terenurile pe care le lucrează, şi anume Subcarpaţii Munteniei şi Olteniei, unde situaţia generală era de exces de umiditate.

„Acum ne evaluăm şansele şi din punct de vedere tehnic şi financiar, dar deciziile le vom lua abia după ce vom face primele lucrări de primăvară.“ S-a gândit deja la două variante de tehnologie: una corectă, cu investiţii mai mari, cu produse de calitate pentru efectuarea tratamentelor, asta dacă plantele rămase pornesc bine în vegetaţie, şi la o tehnologie mai din sărăcie, în condiţiile în care plantele vor fi mai suferinde. Din experienţa sa, inginerul ştie că din cauza excesului de umiditate anul acesta vor fi şi boli, dar şi dăunători din abundenţă.

Să răscolim cât mai puţin pământul!În acest sens, inginerul urmăreşte mai mult o nivelare a pământului, pe care va avea grijă să-l „răscolească“ cât mai puţin. Majoritatea lucrărilor vor fi efectuate cu combinatorul care realizează patul germinativ ce determină o evaporaţie puternică a apei din sol. „Aici suntem pregătiţi, avem şi experienţa şi utilajele necesare“, afirmă inginerul. Se cer aşadar lucrări minime, pentru a expune cât mai puţin solul fenomenului de evaporaţie. În mod deosebit se va evita lucrarea de discuire, după care vor începe însămânţările. O atenţie deosebită va trebui acordată şi gamei de soiuri şi hibrizi, dar aici lucrurile sunt discutabile, fiecare agricultor având preferinţele sale, formate de-a lungul unor ani de testări.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 847



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI