Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Spectacol penibil
Sub cupola Academiei Agricole

Titlul piesei:
Impactul crizei economice asupra prezentului
şi viitorului agriculturii româneşti

Scenariul şi regia:
Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, reprezentată de moderatoarea
Gabriela Vrânceanu Firea

În sceneta din prologul piesei şi-au dat concursul câţiva aleşi ai Fundaţiei a căror prestaţie a produs rumoare prin servilismul afişat. Păcat, printre ei s-au aflat şi unii reprezentanţi din mediul academic agricol.

Prestaţia vorbitorilor „selectaţi“, precum şi a regizoarei a fost una jalnică. Atât de penibilă încât personalităţile din cercetare şi puţinii fermieri care au avut neinspiraţia să-şi părăsească locul de muncă pentru a veni să primească lumina propăşirii lor în confruntarea cu îngrozitoarea criză în care se zbat au ajuns la un moment dat în situaţia hilară de a vorbi, cum s-ar spune, în pustiu.

Atmosfera din sala de spectacol a devenit la un moment dat atât de tensionată încât erau cât pe ce să răbufnească huiduielile. Şi totuşi spectacolul avea să aibă un final apoteotic. Trecerea de la agonie la extaz a fost impusă de audienţă, care a solicitat intervenţia şi punctul de vedere al reprezentanţilor organizaţiilor patronale şi sindicale.

Cei doi „cuvântători“, Adrian Rădulescu – LAPAR şi Ştefan Nicolae – Agrostar, au fost aplaudaţi la scenă deschisă nu atât pentru soluţiile propuse la ieşirea din actuala criză cât pentru coborârea lor la realitate. Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, academicianul Cristian Hera, părea atât de afectat de spectacolul oferit de fundaţia domnului Voiculescu încât nici nu a avut puterea să prezinte soluţiile de final ale spectacolului.

Un om de caracterul marelui academician era conştient de adevărul rostit de colaboratorii săi, acela că niciodată în istoria sa Aulei Magna a Academiei nu i-a fost dat să găzduiască un spectacol economic atât de straniu. Ce să faci, cât trăieşte omul mai învaţă ceva şi din cele rele.

O fi de vină mesajul?

Discuţiile au avut ca punct de plecare declaraţia deloc încurajatoare, făcută cu puţin timp în urmă de ministrul agriculturii, în cadrul unui interviu: „Toată agricultura României este în colaps“, spunea Ilie Sârbu.

Absent de la discuţii din probleme medicale, ministul a transmis totuşi câteva rânduri de compasiune la adresa ţăranului român „pe care viaţa l-a făcut să trăiască mereu într-un şir de improvizaţii pentru că banii i-au lipsit adesea, iar proprietatea a fost ca un blestem asupra lui“, spune ministrul în nota adresată. Şi, ca şi cum vorbele nu ar fi suficient de dramatice, domnia sa ne aminteşte că producţiile medii obţinute la noi se află la nivelul celor pe care fermierii europeni le aveau undeva în anii ’60.

„Suferinţa este mare în agricultură!“ şi-a început cuvântarea, pe un ton de parastas, senatorul, fost ministru de altfel, Petre Daea. „Mulţi îşi pun întrebarea unde şi cu ce au greşit“, continuă dumnealui. Însă, deşi am asistat cuminţi la un monolog desfăşurat pe câteva minute bune, nu am reuşit să aflăm cine şi pentru ce se face vinovat de parastasul agriculturii, aşa cum îi place să-l numească Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.

Au luat apoi cuvântul vorbitorii aleşi pe sprânceană de fundaţie. Astfel s-a ajuns ca, după îndelungi cuvântări academice, de elogiere nu atât a marilor personalităţi din agricultura românească, ci şi a invitaţilor speciali, cei pregătiţi să prezinte unele soluţii anticriză să nu mai aibă timp să-şi susţină punctele de vedere ce vizau totuşi problematica întâlnirii.

Pentru început, deputatul Victor Surdu a aşternut lauri la picioarele celor două comisii de agricultură din Parlament, fără a uita să-i proslăvească şi pe oamenii „de mare valoare şi mare caracter“ din cadrul Ministerului Agriculturii.

Atmosfera s-a încins şi mai mult când Fundaţia i-a invitat pe cei care mai aveau ceva de spus să-şi publice materialul pe un forum de discuţii virtuale. Drept răspuns la o asemenea propunere, fiecare a ţinut să-şi exprime nemulţumirea, din zumzetul general lipsind doar huiduielile şi aruncatul cu pantofi.

Şi totuşi… un dram de concluzii

„Trebuie refăcute negocierile cu Uniunea Europeană, urmând modelul Poloniei care a făcut acest lucru şi a câştigat“ este una dintre concluziile demne de luat în seamă. Ea a fost rostită de Valeriu Tabără, care a mai adus în discuţii şi rezolvarea problemei proprietăţii, esenţială în accesarea fondurilor şi valorificarea lor.

„Două lucruri ar trebui făcute în principal, a mai adăugat Petre Daea: să ne concentrăm să luăm banii de la Uniune şi să proiectăm inteligent România pentru perioada de după 2013, când robinetul cu fonduri comunitare se va închide. Dar când creditarea pentru agricultură este doar o poveste, ne întrebăm de câtă concentrare este nevoie pentru a absorbi aceşti bani, când agricultorii se află practic în imposibilitatea de a-şi asigura partea de cofinanţare.

„Întâlnirea nu şi-a atins obiectivele“

În urma abandonului rapid al moderatoarei, pe care întâlnirea cu agricultura pare că a depăşit-o, domnul academician Cristian Hera, rămas să calmeze spiritele, a conchis, cred că pentru prima dată în istoria sa, că „întâlnirea nu şi-a atins obiectivele“.

Cei care l-au întâlnit seara târziu aveau în faţă un om vlăguit, dar nu sfârşit. De-a lungul vieţii a avut parte de eşecuri incomparabil mai mari pe care le-a depăşit cu profesionalism şi înţelepciune. Cea de acum este doar ca o floare veştejită la ureche.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 701֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI