Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Spanacul în câmp se însămânţează şi toamna

Cultivarea spanacului este simplă şi puţin costisitoare, mai ales atunci când se ajunge la mecanizarea integrală, aşa cum se practică în ţările cu legumicultură avansată. La noi se cultivă în toate regiunile ţării, putând fi însămânţat atât toamna, cât şi primăvara timpuriu. Spanacul se cultivă mult în sistemul culturilor succesive. Poate fi o cultură anterioară, fiind o bună premergătoare pentru tomate, ardei, fasole, dar şi una de bază atunci când însămânţarea are loc primăvara devreme.

De asemenea poate fi o cultură ce urmează celei de bază şi care se însămânţează pentru consumul de toamnă, după mazăre, cartofi timpurii, ceapă. Cel mai târziu se poate semăna între 10 şi 20 octombrie pentru a se recolta primăvara, pe la jumătatea lunii aprilie. Aceasta din urmă este de altfel cultura la care ne vom referi în rândurile de mai jos.

Factori de vegetaţie

Spanacul este puţin pretenţios faţă de căldură, plantele tinere suportând brumele şi chiar îngheţul solului. De aceea ele pot ierna în câmp, dar cu condiţia să aibă formată o rozetă cu 2-3 frunze. Temperaturile ridicate din timpul vegetaţiei grăbesc apariţia tulpinilor florale şi reduc substanţial producţia de frunze.

Manifestă sensibilitate faţă de numărul de ore de lumină, deoarece în condiţii de zi lungă emite mai repede tulpini florale. De aceea semănăturile efectuate mai târziu primăvara dau producţii mai mici.

În ceea ce priveşte solul, acesta trebuie să fie bogat, cu suficientă umiditate. Răspunde bine la fertilizarea cu gunoi de grajd, dar şi la îngrăşămintele chimice uşor solubile, în special la cele pe bază de azot.

Tehnologia de cultură

Pregătirea solului implică o fertilizare de bază cu gunoi de grajd bine descompus şi 2/3 îngrăşăminte chimice pe bază de fosfor şi potasiu. Pentru afânarea solului se efectuează arătura la 20-25 cm apoi, înainte de semănat, are loc mărunţirea şi nivelarea arăturii.
Înfiinţarea culturii pe suprafeţe mari se face cu maşina de semănat în benzi de şase rânduri, cu distanţa între rânduri de 20 cm şi de 60 cm. Adâncimea de semănat în cazul de care vorbim, şi anume atunci când semănatul are loc toamna târziu, este de 3-4 cm.
Cele mai răspândite soiuri în cultură aparţin varietăţii Spinacea oleraceea, cu sămânţă rotundă, şi sunt Smarald, Matador, Matares şi Nores.

Norma de sămânţă la hectar este de 15-25 kg, în funcţie de facultatea germinativă şi epoca de semănat, cunoscut fiind faptul că pentru cultura de toamnă cantitatea de sămânţă este mai mare.

Combaterea agenţilor patogeni se face cu precauţie numai dacă este cazul. Principalul dăunător este păduchele negru al frunzei care se combate prin stropiri repetate cu apă rece sau printr-un tratament cu soluţie pe bază de Ambusch 25 EC 0,05%, luându-se măsurile de precauţie necesare, mai ales timpul de pauză de după stropit.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 8899֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI