Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sistemele hidroameliorative, în ancheta Parlamentului

Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii, precum şi a altor structuri ale sistemului de îmbunătăţiri funciare, înfiinţată prin hotărârea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, la solicitarea PDL şi PSD, s-a întrunit în prima sa şedinţă la sediul Camerei Deputaţilor.

Prioritare sunt irigaţiile

La prima şedinţă, deputaţii, membri ai comisiei de anchetă, i-au audiat pe reprezentanţii ANIF, SNIF, ADS şi ai Ligii Utilizatorilor de Apă din România cu care s-a făcut analiza problemelor cu care se confruntă întregul sistem de îmbunătăţiri funciare din România. În marea majoritate, discuţiile au fost purtate pe problema irigaţiilor.

Astfel, reprezentanţii ANIF au afirmat că, „începând din anul 1990, procesul de restituire a proprietăţilor agricole a condus la o fragmentare excesivă a proprietăţilor şi exploataţiilor agricole“. În aceste condiţii, infrastructura existentă pe terenurile agricole (reţeaua de drumuri de acces, amenajările de îmbunătăţiri funciare etc.), care a fost proiectată şi executată în perioada economiei centralizate, nu mai este în prezent adaptată noilor structuri de exploatare, afectând serios competitivitatea sectorului agricol. În acest context, restructurarea generală a agriculturii irigate este imperios necesară pentru a o face eficientă.

SNIF, în pragul falimentului

La SNIF situaţia este incertă. Societatea este aproape în pragul falimentului, având circa 20 milioane de lei datorii, cu un patrimoniu mare rămas fără o gestionare corectă, după aproape opt ani de jaf, a subliniat reprezentantul acesteia, Liviu Goncea, directorul general al SNIF, care a solicitat un control urgent al Curţii de Conturi. Din discuţii au reieşit multe semne de întrebare legate de strategia de privatizare a SNIF.

În acest sens, s-au cerut clarificări de la conducerea ADS, prezentă la comisie, în al cărei patrimoniu se află SNIF. Domnul Nicolae Giugea, preşedintele ADS, a precizat că prin preluarea SNIF de către ADS de fapt „a fost preluat un dezastru“, a cărui rezolvare s-a amânat. S-a specificat că introducerea societăţii în insolvenţă nu este o soluţie, cea mai bună cale fiind transferarea acesteia la AVAS. În replică, deputaţii au recomandat conducerii SNIF şi ADS o analiză mai complexă a acestei unităţi şi găsirea unor soluţii care să ducă la rămânerea cel puţin a unei părţi în sistem.

Până în prezent sunt în funcţiune 430 de organizaţii, din care doar 160 sunt în stare de funcţionare, a afirmat la rândul său reprezentantul Ligii Utilizatorilor de Apă din România. Cât priveşte relaţia cu ANIF, reprezentantul LUAI a arătat că aceasta nu este întotdeauna la nivelul cerinţelor.

(M.C.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 799



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI