Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sindicatele din Agricultură de fapt, ce vor?

Nimic mai mult decât o împărţeală cinstită a drepturilor ce se cuvin truditorilor gliei. Sindicaliştii fac presiune asupra guvernanţilor pentru a adopta în regim de urgenţă o strategie care să readucă agricultura românească la nivelul de competitivitate al Europei.

La Sinaia, unde a avut loc Conferinţa Naţională Agrostar, aveam să mă conving că acei manifestanţi zgomotoşi ce provoacă frisoane guvernanţilor sunt, în fapt, oameni pe cât de cuminţi, pe atât de înţelepţi atunci când sunt chemaţi să analizeze şi să facă propuneri pentru bunăstarea alimentară a naţiunii. Sub sloganul „Salvaţi agricultura!“, reprezentanţii celui mai autentic for democratic al agriculturii româneşti au supus atenţiei factorilor decizionali un set de propuneri incitante.

O dezamăgire care îndeamnă la reflecţie

O să inversăm oarecum mersul dezbaterilor pentru a sublinia contribuţia la instituirea dialogului profesional de la Sinaia tocmai a demnitarului care, doar cu câteva zile în urmă, avea să fie martorul scenei penibile cu văcuţa leşinată din incinta Ministerului. Sindicaliştii o regretă şi îşi cer scuze.

Ministrul Ilie Sârbu, pentru că despre domnia sa este vorba, a venit la întâlnirea cu sindicaliştii în ideea unui dialog profesional care să se încheie „atunci când vor fi clarificate toate lucrurile“. În acest scop, a adus întreaga echipă ministerială care a dat răspunsuri la toate problemele ridicate de sindicalişti.

Apelul la un pact social rural

Conştient de gravitatea momentului în care se află agricultura în ansamblul ei, domnul Ilie Sârbu a dat lămuriri asupra unor măsuri pe care le iniţiază în ideea descentralizării actului de conducere şi implicării directe a celor care, împreună cu fermierii, pot emite deciziile ce se impun pentru schimbarea stărilor de lucruri din agricultură.

Mărturisesc că am văzut la Sinaia un ministru mai mult pesimist decât optimist. Fără a face nici măcar aluzie la puterea sa de influenţă în cadrul coaliţiei guvernamentale, discursul său a lăsat impresia dezamăgirii unui om care a revenit la conducerea Ministerului nu obligat de cineva, ci din dorinţa de a relua ceea ce a făcut în mandatul neterminat. Din câte am înţeles, îi este greu, dacă nu imposibil. Cu un buget înjumătăţit, cu instituţii din subordine care nu toate au avut înţelegerea obiectului muncii, cu decizii guvernamentale pe care nu le incriminează, ci doar le sugerează, ministrul a ajuns la convingerea că, pentru evitarea colapsului, are un singur aliat: masa mare a fermierilor şi a producătorilor particulari.

Dogmele europene, la fel precum cele comuniste

Interpelat cu întrebări ce puneau în discuţie însuşi dezinteresul actualei coaliţii politice faţă de agricultură, ministrul Ilie Sârbu a încercat să explice asistenţei că totuşi agricultura este o prioritate a Guvernului. Cum nu a putut prezenta şi argumente economice în susţinerea acestei idei, ministrul a abordat o problemă extrem de delicată: dictatul comisarilor europeni. În opinia sa, dogmele comuniste s-au schimbat cu unele europene, cu deosebirea că ultimele par mai păgubitoare. „Ce-i drept, Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziţie 8 miliarde euro pentru restructurare, spunea ministrul. Dar cum să foloseşti aceşti bani, când ţi se spune: «aia nu se poate», «cealaltă nici atât», nu ai voie nici să foloseşti subvenţiile naţionale“ etc.

Două prezenţe nu tocmai inedite
Este vorba de ministrul Marian Sârbu şi Principele Radu Duda

Din câte am înţeles din prezentările făcute de către preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, ministrul Marian Sârbu a venit la Sinaia în semn de solidaritate cu sindicaliştii din agricultură, precum şi ca un vechi prieten al acestora. Demnitarul a expus unele măsuri de ordin social aflate în curs de finalizare şi i-a îndemnat pe sindicalişti să le disemineze în teritoriu, nu numai pentru a fi cunoscute, ci şi explicate.

Elementul de decor, ca să-l numim aşa, l-a constituit prezenţa Principelui Radu Duda. El a venit la întâlnirea cu sindicaliştii, în primul rând, ca reprezentant oficial al Parteneriatului încheiat între Agrostar şi Casa Regală, iar mai nou şi în calitate de candidat la Preşedinţie. Mesajul poate fi caracterizat ca un discurs având, deopotrivă, o tentă economico-socială şi politică. Radiografia stării actuale a agriculturii şi cu deosebire a satului românesc este una corectă. Ceea ce comportă unele discuţii sunt soluţiile avansate. Cei care îi pregătesc discursul electoral au încă mult de lucrat în acest sens.

Sindicaliştii, ca parteneri loiali

Spre surprinderea asistenţei neimplicate în activitatea Agrostar, sindicaliştii s-au prezentat la Conferinţă cu un set de propuneri în realizarea cărora s-au angajat ca partener direct. Acestea sunt dominate nu atât de revendicări de ordin social, cât economice.

În expunerea sa, „preşedintele pe viaţă“ a Agrostar, Ştefan Nicolae a adus în discuţie necesitatea elaborării unei strategii agricole, care să pornească de la stările de lucruri actuale, de la posibilităţile reale ale acestui sector. În opinia sa, acestea ar trebui să aibă obiective precise pentru fiecare etapă în parte. El apreciază că realizările politicienilor şi guvernanţilor ultimilor 20 de ani în acest plan reprezintă o mostră de neprofesionalism. O altă problemă ţine de organizarea unei pieţe agricole care să înlăture disfuncţiunile ce au dus la pauperizarea producătorilor agricoli.

Marea pauperizare a producătorilor vine însă dinspre procesatori, care plătesc doar jumătate din costul produselor. În unele cazuri, cum este cel al ANSVSA, desprinderea este atât de mare, încât reprezentanţii medicilor veterinari resping până şi ideea unui dialog cu crescătorii de animale.

Rezultatul dialogului de la Sinaia dintre sindicalişti şi staff-ul Ministerului Agriculturii pare mulţumitor pentru ambele părţi. Sindicaliştii veniţi aici să „salveze agricultura“ s-au reîntors acasă cel puţin mulţumiţi că au fost ascultaţi şi li s-au făcut promisiuni. La rândul lor, ministrul Ilie Sârbu şi echipa sa au acum convingerea că şi-au câştigat în sindicate un partener pe care se pot baza. Să nu ne pripim însă cu aprecierile pozitive şi să aşteptăm rezultatele pozitive pe care le speră ţăranii.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 666



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI