Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Simple meditaţii culinare

Pizza pentru o tinereţe fără bătrâneţe

Pe cuvânt că e pe bune, ca să mă exprim astfel, ce spun aci... S-a născocit şi asta.... Pizza antirid, antibătrâneţe, antiîngrăşare. Adică mănânci pe săturate şi n-ai niciun fel de probleme dintre cele avute în mod obişnuit la înfulecarea acestei bunătăţi. E drept, pizza asta are prea puţine elemente dintre cele pe care le are pizza clasică. Nu mai vorbesc de gust, de savoare, de aspect, dar la acest moment se crede că ea poate revoluţiona bucătăriile lumii. Inventată de un biochimist şi un patron de restaurant, numită „Primula“, minunata pizza se face din făină integrală şi dintr-o pleiadă de legume antioxidante: spanac, morcov, dovlecel, roşii, ceapă, usturoi, rucola, busuioc. Mă rog... Cum sună? Puteţi să încercaţi reţeta şi acasă. Poftă bună!...

Ardei umplut rondele

Dacă, după ce faceţi drobul de Paşte, vă rămâne niscaiva ficat, încropiţi de încă o bunătate. Fiert, dat prin maşină şi amestecat cu ceapă verde, usturoi, condimente, verdeaţă, ouă crude şi fierte – se mai pot folosi şi stafide sau nuci, depinde de gusturi – ficatul se foloseşte pentru umplerea unor ardei. Ştiu, nu e vremea lor şi la supermarket costă aproape cât kilogramul de carne. Dar cumpărăm doar câţiva. Şi, pentru această reţetă vor fi mai mult decât suficienţi.

Deci, i-am umplut cu pasta de ficat... Într-o tigaie cu puţin ulei, prăjim ardeii pe toate părţile. Ca la ardeii capia, când vrem să-i băgăm la oţet cu ulei toamna. E important, pentru că, după ce se scurg, le „dezbrăcăm“ coaja şi îi lăsăm... nuzi. Când s-au răcit, îi tăiem rondele şi îi punem pe platou, împreună cu alte aperitive. Dau notă de eleganţă, originalitate, estetic, sănătos. Şi, ca să fim corecţi, sunt şi foarte gustoşi.

Chestii uzuale din viaţă

V-a prins postul mare cu ceva lapte dulce prin congelator? N-aveţi grijă, ţine şi trei luni... Numai bun de făcut prăjituri din el pentru Paşti. Doar să îl dezgheţaţi în frigider, nu direct în bucătărie, ca să se acomodeze şi el treptat cu temperatura.

Ce mai e prin congelator de mai multă vreme? Untul... Nu-i bai, şi ăsta ţine juma’ de an, ba şi mai bine, fără probleme. Şi, dacă nu îl păstraţi pentru vreun aluat mai sofisticat, faceţi oarece revoluţie cu el, cu untul. Daţi cu el de pereţii unui bol, unde aţi presărat cu simţ de răspundere pătrunjel verde, tocat mărunt, busuioc, cimbru, usturoi pisat, niscaiva ceapă mărunţită bine. Poate şi un pic de brânză sau parmezan, care să alinte niţeluş restul vegetalelor. Şi, dacă tot aveţi la îndemână, tăiaţi mărunt şi un castravete din borcanul cu acrituri. Amestecaţi bine toată compoziţia şi băgaţi-o la frigider. Iese ceva bun... Mai ales pentru copiii care s-au săturat de gustul obişnuit al tartinelor cu unt, merge... Şi nu văd de ce n-ar fi folosit untul ăsta şi la alte preparate. Probat, încercat, garantat...

Pagină realizată de Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 685



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI