Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Sfaturi practice Cum hrănim găinile?

Prima măsură pentru îmbunătăţirea calităţii ouălor este modul de hrănire a găinilor.

Recent, prin grija Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, a fost publicată cartea „Creşterea şi exploatarea pentru ouă a găinilor ouătoare“. În aceasta nu a fost redată compoziţia unei reţete pentru găini ouătoare, ci doar norme de cerinţe nutriţionale. Crescătorul care nu poate să-şi optimizeze reţetele pe calculator, pentru a realiza reţeta potrivită atât ca producţie, cât şi ca economicitate, este mai bine să-şi cumpere nutreţurile de la producători autorizaţi, care să garanteze realizarea celor mai bune formule. Desigur, reţetele pentru găinile ouătoare sunt mai simplu de alcătuit şi de fabricat, folosind masiv cerealele şi având ca sursă proteică şroturile (rar făina de peşte), însă având un perfect echilibru energo proteic, inclusiv prin adăugarea de mici cantităţi de aminoacizi de sinteză, de enzime şi, bineînţeles, de premixuri vitamino-minerale.

Alimentând găinile cu ingrediente furajere de origine vegetală, vom asigura o calitate superioară a ouălor. Ultimele cercetări privind introducerea în reţete a unor suplimente de vitamina E, seleniu, omega 3 etc., vor da o mai bună calitatea a ouălor, chiar decât a celor ecologice, care presupun cheltuieli sporite regăsite în preţul acestora, iar nivelul relativ scăzut de trai al consumatorilor români le fac inaccesibile.

Un microclimat optim

De regulă, adăposturile de găini ouătoare nu au nevoie de încălzire. Un adăpost bine izolat termic şi cu un sistem de ventilaţie bine conceput poate asigura tot timpul anului un microclimat favorabil producţiilor ridicate şi economice de ouă.

Parametrii

De asemenea, aşternutul nu trebuie să fie prea umed iarna, pentru că degajă amoniac şi menţine o umiditate ridicată în adăpost, dar nici prea uscat vara pentru că produce praf, iritant pentru aparatul respirator şi pentru piele.

Utilităţi

Este necesar să asigurăm păsărilor următoarele echipamente de hrănire, adăpare şi ouat:

Iluminatul trebuie să fie uniform pe toată suprafaţa halei, becurile electrice fiind amplasate sub tavă, la distanţa maximă de 3 metri între un bec şi altul, folosind becuri de 60 W, prevăzute cu abajur reflectorizant şi menţinându-le în permanenţă curate.

Prof. univ. Ilie VAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 952֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI